Ukusni đumbir i njegova lekovita svojstva

djumbir-serb.rs

Čudotvorni đumbir (foto:andjeli.wordpress.com)

Đumbir je cenjen zbog svojih kulinarskih i lekovitih svojstava, ali ovaj jak začin može takođe doneti i neočekivane rizike za ljude sa određenim medicinskim problemima.

Đumbir može smanjiti nadutost

Ako imate problema sa nadimanjem i gasovima, preporučljivo je da s vremena na vreme pijete čaj od đumbira. U Srbiji omiljenim jelima sa pasuljima moguće je dodati i komadiće đumbira kako biste umanjili eventualnu nadutost posle obroka.

Đumbir ublažava bol

Studije pokazuju da uzimanje đumbira odmah po pojavi prvih simptoma migrene može da pomogne pri ublažavanju bola. Druge studije su pokazale da đumbir može pomoći pri lečenju artritisa. Ljudi sa osteoartritisom ili reumatoidnim artritisom trpeli su manji bol i otoke kada su svakodnevno uzimali đumbir u prahu..

Đumbir može da vas (donekle) zaštiti od raka

Đumbir ima neke osobine koje su veoma poželjne u borbi protiv raka, pokazalo je nekoliko studija. U jednoj od njih istraživači su otkrili da đumbir izaziva umiranje ćelija raka jajnika. Druga studija je pokazala da suplementi s korenom đumbira smanjuju upale u debelom crevu.

Đumbir može da izazove komplikacije tokom trudnoće

Kada su u pitanju đumbir i trudnoća, studije su donele mešovite rezultate. Neke od njih su isticale vezu između unosa đumbira i pobačaja i drugih komplikacija trudnoće, dok druge nisu našle ništa loše u konzumaciji đumbira za ublažavanje mučnine.

(Savetujemo da uvek razgovarate sa svojim lekarom pre uzimanja suplemenata ili lekova za lečenje jutarnje mučnine.)

Đumbir može izazvati upalu usta

U botaničkoj medicini đumbir se smatra za “biljku zagrevanja”, što znači da povećava temperatutu u našem telu generisanjem više toplote. Ovo može izazvati zapaljenje usta i sluznice, što može biti iritantno. Ukoliko vam se stoga konzumiranje đumbira učini neprijatnim, ne insistirajte na njegovoj upotrebi.

Đumbir pomaže pri oslobađanju od mučnine

Sledeći put kad osetite jaku mučninu, tokom borbe sa virusima ili pak tokom pojave morske bolesti, pokušajte da unesete đumbir u bilo kom obliku, jer je on kao sastojak u jelima ili lekovima odličan u otklanjanju mučnine. Jedna studija čak je utvrdila da je za otklanjanje mučnine tokom vožnje đumbir podjednako efikasan kao skopolamina, i to bez pospanosti i drugih nuspojava.

Đumbir može smanjiti nivo šećera u krvi

Nova studija je pokazala da đumbir u prahu snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Ako je ovo bitno za vas, pratite nivo svog šećera u krvi pažljivo i proverite sa svojim lekarom kako đumbir u vašem slučaju može da poboljša interakciju sa lekovima.

Đumbir može da uspori zgrušavanje krvi

Jedna australijska studija je pokazala da đumbir može da bude moćan antikoagulans, efikasniji od aspirina. Nacionalni institut za zdravlje upozorava na negativne efekte konzumiranja đumbira dok je pacijent pod lekovima za proređivanje krvi, zbog povećanog rizika od modrica ili krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate pomenute lekove za proređivanje krvi, trebalo bi da se klonite đumbira.

 

koktel-od-limuna-i-djumbira-serb.rs

Koktel od limuna i đumbira protiv migrene (foto:http://www.navidiku.rs)

Koktel od limuna i đumbira protiv migrene

Oni koji pate od migrenoznih napada glavobolje, dobro znaju koliko su oni bolni. Efikasno sredstvo protiv njih, postoji u prirodi, a u pitanju je koktel od kombinacije đumbira i limuna.

Radi se o prirodnom koktelu koji ne samo da ublažava jake bolove u glavi koji prate migrenozne napade, već i suzbija mučninu koja obično prati migrenu i uopšteno odlaže migrenozne napade. Za one koji pate od migrene, evo jednog recepta za čaj od đumbira i limuna koji može ublažiti bolove, a pojavu napada ove bolesti učiniti ređim.

Koktel se sprema tako što se 1-15 cm korena svežeg đumbira iseče na listiće, prelije sa 2,5 dl ključale vode. Nakon što se voda sa đumbirom malo ohladi, doda se sok od pola limuna. Koktel se pije dok je još mlak. Po želji možete zasladiti medom.

Koktel se pije samo nekoliko dana, tri do četiri šolje dnevno. Korisno ga je piti u periodu kada simptomi migrene nisu izraženi, da bi se sledeći napad odložio što je moguće više. Ne primenjujte ga na prazan stomak i nemojte ga davati deci mlađoj od šest godina.

(www.serb.rs)