Kontrolišete bes

bes-kontrola-serb.rs

Bes je nezdrava ali prirodna emocija. (foto:thehypnotherapyteam.wordpress.com)

Sasvim je normalno da se ponekad iznervirate, ali problem je ako ne umete da kontrolišete bes

Ne samo zbog toga što tako upadate u neprijatne situacije, nego i zato što bes negativno utiče na zdravlje – podiže nivo krvnog pritiska i povećava rizik od srčanog udara, depresije i anksioznosti.

Izabel Klark, klinički psiholog, specijalizovana za kontrolu besa, tvrdi da uvažavajući nekoliko saveta, svako može da nauči da se ne nervira previše i da kontrolišete svoj temperament.

Prvi znaci besa

Posebnu pažnju obratite na telesnu reakciju: da li vam srce brže kuca, da li dišete brzo i plitko, da li vam se javlja napetost u mišićima… Ključno je, kaže Izabel Klark, da prepoznate ove upozoravajuće simptome pre nego što uradite nešto zbog čega ćete se kasnije kajati. Kada vas neko ili nešto iznervira, udahnite duboko i izbrojite do dva. Zatim izdahnite, pa ponovite duboko udisanje i pokušajte da se fokusirate na to kako vam se mišići opuštaju kada izdišete. Psiholog savetuje da ovu tehniku disanja počnete da vežbate odmah jer neće „raditi“ odmah kada ste napeti.

Šta vas nervira

Bes zapravo predstavlja energiju koja „mobiliše“ telo za akciju, ali je važno da kontrolišemo tu energiju. Psiholog savetuje da zapisujete šta je to što vas nervira, kako vaše telo odgovara na taj bes i kako reagujete u takvim situacijama.

– Zapišite sitnice koje vas iznerviraju, ali i krupne stvari, a zatim pokušajte da vidite da li postoji neki obrazac u situacijama koje izazivaju bes u vama – kaže dr Klark.

Zbog čega „gubite razum“

Sa liste stvari koje su vas iznervirale, izdvojite situacije zbog kojih se „izgubili razum“ od besa. Dr Klark kaže da ljudi koji dolaze na terapije kontrole besa često tvrde da njihov bes dolazi niotkuda i jednostavno ih preplavi. – Kopajući dublje po osećanjima na terapijama, postaje jasno da neke konkretne situacije kod njih izazivaju eksploziju besa, a druge ne, kaže psiholog.

Ona savetuje da, kada utvrdite zbog kojih to situacija gubite kontrolu nad besom, pokušate da shvatite da li je možda na to uticao i nedostatak sna, glad, bol, stres, alkohol ili neki drugi faktor. Kada otkrijete faktore koji dovode do toga da pobesnite, razmislite kako možete da utičete na taj faktor – ako je razlog nedostatak sna, na primer, pokušajte ranije odlazite na spavanje.

Ne ignorišite emocije

Ako blokirate emocije na jednom mestu, one će se ispoljiti negde drugde. Bes koji držite u sebi pretvoriće se u stres, pa će telo svakog trenutka biti spremno za akciju – kaže Izabel Klark. – Fizička aktivnost može pomoći da se rešite besa, ali i otvoren razgovor sa osobom koja vas je iznervirala o temi koja je za vas bila iritirajuća.

(www.serb.rs)