U Sredozemnom moru vreba ovo opasno biće!

Lionfish-riba-lav-serb.rs

Riba Lav jedan od najlepših ali opasnih morskih stanara .(foto:lifeuwater.blogspot.com)

Turisti koji su odlučili da svoj odmor provedu na Mediteranu mogli bi da imaju bliski susret sa otrovnom ribom Pterois, upozoravaju naučnici.

Sa porastom temperature mora došlo je do prekomernog razmnožavanja ribe-lava u blizini popularnih turističkih destinacija.

Širenje i produbljivanje Sueckog kanala dovelo je to toga da celoj oblasti preti opasnost od najezde ovog neustrašivog predatora – za samo godinu dana, riba-lav kolonizovala je celu jugoistočnu obalu Kipra i ugrozila biodiverzitet brojnih morskih okruženja.

Uprkos tome što njen ubod retko dovodi do fatalnog ishoda, ova lepa, ali smrtonosna životinja može prouzrokovati veliku neprijatnost kod ribara i ronilaca. Neki od simptoma koji mogu javiti su mučnina, povraćanje, alergijske reakcije i jaki bolovi.

“Sve do sada, imali smo mali broj prijava da je u vodama Mediterana uočena riba-lav. Međutim, nedavno smo ustanovili da je zaposela celu jugoistočnu obalu Kipra“, rekao je Demetris Kletu iz Laboratorije za istraživanje životnog okruženja na Kipru.

Riba-lav se mresti na svaka četiri dana, stvarajući skoro 2 miliona jajašaca godišnje. Jajašca plutaju vodama i mogu naseliti velike vodene površine pre nego što se mlađ izlegne.

(www.serb.rs)