U nedelju pomračenje i supermesec

pomračenje-mesec-supermesec-serb.rsPotpuno pomračenje Meseca zajedno sa takozvanim supermesecom je spektakl koji se očekuje u nedelju uveče ili rano u ponedeljak.

Zavisno od toga gde se ko nalazi na planeti, što je kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Takozvani ‘supermesec’ događa se kada se pun Mesec ili mlad Mesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mesec će izgledati veći i sjajniji nego obično.

Potpuno pomračenje Meseca trajaće više od sata i biće vidljivo, ako vremenske prilike dozvole, iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i zapadne Azije.

U Evropi će se Mesec, Zemlja i Sunce poređati jedan iza drugog negde pre zore u ponedeljak, od 4.11 do 5.23 sati po centralnoevropskom vremenu.

Mesec ne proizvodi sopstvenu svetlost već je dobija od Sunca. Rano u ponedeljak Mesec će biti u savršenoj ravni sa Suncem i Zemljom.

„Imaćemo totalno pomračenje jer će ceo Mesec biti prekriven senkom Zemlje“, rekao je Paskal Dekam, astronom iz Pariske opservatorije.

Pred očima posmatrača Mesec će nestati, pošto na njega više ne padaju zraci Sunca, i ponovo će se pojaviti obojen u crveno, zbog čega se još i zove „Crveni Mesec“.

Mesec će u ponedeljak biti najbliži zemlji i izgledaće posebno sjajan i velik na nebu, izgledaće oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji, rekao je Sam Lindsi iz Londonskog kraljevskog društva astronoma.

Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca nije opasno za oči i posmatrači mogu slobodno da koriste dvoglede, teleskope, i druge instrumente, rekao je Lindzi.

„To je spektakl za sve i besplatan je. Dovoljno je da gurnete glavu kroz prozor“, rekao je Paskal Dekam.

(Izvor-Beta)