Soko sleteo, nije pao

spacex-falcon-9-elon-musk-successful-landing-serb.rs

Uspešno lansiranje i prelet preko Floride (foto:qz.com)

Kompanija „Spejs iks” uspešno je lansirala i prvi put uspravno prizemljila raketu čime su otvorene mogućnosti višestruke upotrebe rakete i smanjenja troškova

Raketa „falkon 9” privatne američke kompanije „Spejs iks” uspešno se spustila na Zemlju u uspravnom položaju što se smatra revolucijom ka višestrukoj upotrebi jedne iste rakete i smanjivanju troškova njihovog lansiranja. „Falkon 9” (u prevodu „soko”) je u noći između ponedeljka i utorka po srednjoevropskom vremenu, iz baze Kejp Kanaveral na Floridi odneo u svemir 11 komercijalnih satelita i prvi put u istoriji uspeo da se uspravno prizemlji i ostane netaknut. Inžinjeri kompanije u vlasništvu milijardera Ilona Maska (44) uspeli su da raketu, pošto se oslobodila satelita, preciznim navođenjem vrate na kopno i to nepunih 10 kilometara od mesta poletanja, praveći tako putanju u obliku naopakog latiničnog slova „u”, što se smatra gotovo idealnim.

„Ovo je revolucionarni momenat. Nismo mogli da zamislimo bolju misiju”, izjavio je Mask kojem priznanja stižu ne samo od običnih ljudi zadivljenih velikim podvigom, nego i od glavnih konkurenata u svemirskoj industriji.

Ovaj poduhvat smatra se istorijskim, jer pruža mogućnost da se ubuduće rakete, odnosno njihovi pogonski delovi, koriste više puta što do sada nije bio slučaj. To bi trenutnu cenu lansiranja od oko 60 miliona dolara, dodatno snizilo, čime bi bila odškrinuta vrata za komercijalne svemirske letove. Prema ranijim procenama Ilona Maska, ponovnim korišćenjem rakete cena misije mogla bi da bude dva do tri puta niža što bi omogućilo veći broj letova.

Kompanija je polagala velike nade u ovo lansiranje s obzirom na to da se prethodni pokušaj leta „falkona 9” pre šest meseci završio eksplodiranjem nekoliko minuta posle odvajanja od Zemlje, a ovaj novi let bio je odložen za 24 sata zbog tehničkih razloga. Takođe, početkom godine propala su dva pokušaja prizemljenja na platformu u Atlantskom okeanu iako su oba puta rakete pale na platformu, ali su eksplodirale zbog velike brzine ili zbog spuštanja pod uglom.

Rakete, tačnije njihovi pogonski delovi, dosad su se koristile samo za jedno lansiranje, posle čega sagore u orbiti ili se sruše u okean. Međutim, dvojica američkih milijardera – Mask, koji je i suosnivač „Pej pala”, servisa za onlajn plaćanje i „Tesla motorsa”, automobilske kompanije usredsređene na električna vozila, i Džef Bezos, vlasnik dnevnika „Vašington post”, osnivač „Amazona”, jedne od najvećih svetskih internet prodavnica, i „Blu oridžina”, takođe orijentisanog na svemirske letove – uložili su novac u stvaranje rakete čiji će motor, kao njen najskuplji deo, moći da se koristi više puta.

Prvu priliku za reprizu ovog uspeha „Spejs iks” imaće već sledećeg meseca kada planira dva nova lansiranja, jednog komercijalnog satelita i jednog Nasinog istraživačkog. U februaru bi trebalo da pošalju novu turu potrebština za posadu Međunarodne svemirske stanice na šta ih obavezuje oko 1,5 milijardi vredan ugovor sa Nasom.

(www.serb.rs)