Kralj Čačka: U provinciji me plaše učmalost i malograđanština (VIDEO)

Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka (foto:City Magazine)

Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, sa svojim bendom predstavio je dugoočekivani album prvenac, “Zemlju snova”, na velikom beogradskom koncertu u Domu omladine u četvrtak, 22. decembra.

Ne postoji album benda sa ovih prostora na koji se s velikim nestrpljenjem duže čekalo od “Zemlje snova” Kralja Čačka. Zbog čega mu je bilo potrebno 12 godina da “sklopi kockice” i objavi album, o koncertnoj promociji u beogradskom Domu omladine i o zbirci pesama “Na margini” za “Blic” je pričao Nenad Marić.

– Osećaj je dobar, rasterećujući. Imam utisak kao da sam s leđa skinuo teret, a ima još da se skida. Dugo smo pokušavali da snimimo ploču i imali smo četiri neuspela pokušaja. Zrelost i drugačiji pogled na proces snimanja doveli su do toga da peti pokušaj bude uspešan. Bilo je teško izabrati koje će se pesme naći na albumu, pošto do sada imam 60 gotovih, a za ploču je trebalo odlučiti se za 15. Jedan od glavnih kriterijuma je bio izabrati pesme koje su davno nastale, a “preživele” su protok vremena i iskombinovati ih sa novijim pesmama. Zajedno s bendom sam odlučio koje će pesme biti izabrane. Na snimanju ploče, pored mene, učestvovali su Marko Marić, Miladin Stojković i Igor Božić, a gostovali su tamburaški orkestar “Vojvođanski san” i Nikola Ulemek na bas klarinetu. Najveća zasluga za “Zemlju snova” ide izvršnom producentu Milošu Gojkoviću koji je inicirao celu stvar. Zahvaljujem se i ostalim ljudima koji su pomogli snimanje ove ploče. Album je zajedničko izdanje Pop depresije i Odličnog hrčka.

Da li je izlazak albuma “pogurala” tvoja zbirka pesama “Na margini” koju je nedavno objavila izdavačka kuća LOM?

– Verovatno jeste, mada je zbirka objavljena potpuno spontano na predlog Flavija Rigonata iz LOM-a. On je napravio izbor pesama koji su se našle u zbirci i predložio da uz knjigu ide i CD, a da bi sve to bilo zaokruženo u celinu, ubačeni su i moji crteži iz blokčića koji stalno nosim sa sobom.

Skoro 20 godina živiš u Beogradu, ali jedan od glavnih motiva u tvojim pesmama je strah od povratka u malu sredinu. Koliko je taj strah realan i šta te najviše plaši u manjim sredinama?

– Učmalost i malograđanština, mada to postoji i u Beogradu, ali se mnogo lakše s tim izlazi na kraj. U manjoj sredini bih verovatno više bio okrenut izolaciji, što nije loše možda za stvaranje, ali ne bih imao kome da predstavim svoj rad. Verovatno bi vrhunac toga bile svirke u kući za par prijatelja.

Koliko ti smetaju poređenja, najviše s Tomom Vejtsom? S kim bi, najpre, uporedio sebe?

– Možda u smislu nekog senzibiliteta koji nije na “prvu loptu”, mada nikad ne bih mogao da kažem za sebe da sam ovdašnji Tom Vejts, iako je imao dosta uticaja na muziku koju stvaram. Sebe mogu da uporedim sa svim autorima koji stvaraju na sličan način, najviše zbog procesa rada u nastanku pesama, mada smatram da poređenja sužavaju individualni prostor. Poređenje može da nam pomogne samo u smislu da nas definiše kao autentična bića, jer svi ti muzičari koje volimo, knjige koje čitamo, filmovi, nas određuju na poseban način.

Tvoje pesme su dosta slikovite, gotovo filmične. Sa kojim filmovima bi mogao da ih povežeš?

– Postoji dosta filmova koji su direkno uticali na nastanak nekih pesama. To su uglavnom filmovi Federika Felinija, Bernarda Bertolučija, poput filma “Dvadeseti vek” i Paola Sorentina. Svi filmovi koji se bave čovekom žive kroz moje pesme.

Do sada si imao priliku da sviraš u različitim prostorima – od zadimljenih klubova, do koncertnih sala. Šta očekuje publiku na koncertu u Domu omladine?

– Osećam se kao pred ispit. Prostori poput Doma omladine garantuju bolje tehničke uslove, drugačija je percepcija i muzičari na sceni imaju veću kontrolu nego u klupskim prostorima. Podjednako volim i koncerte u manjim klubovima, tamo se odvija “borba” na drugi način.
Od svakog koncerta se trudimo da napravimo najbolje što možemo u tom trenutku, to će biti slučaj i ovaj put.

Koliko ti je bitno kako izgledate na bini, kako se ponašate, kako ste obučeni?

– Za nastupe uglavnom biram što tamniju garderobu. Mora da postoji pristojnost i dostojanstvo, za to se borimo i to nas čini ljudima.

Album “Zemlja snova” dostupan je za preuzimanje na Bendkemp stranici Pop Depresije. Do 25. decembra album je moguće preuzeti besplatno.

Izvor: Blic  Autor: Magdalena Belić

(www.serb.rs)