Celog života imala je samo jednu želju. Na 100-ti rođendan ispunio je – Vladimir Putin

irene-de-dreier-serb.rs

Irena de Drajer (foto:www.blic.rs)

Posle 95 godina u egzilu, ćerka generala armije iz doba Carske Rusije ponovo je postala Ruskinja.

Predsednik Vladimir Putin dodelio je Ireni de Drajer rusko državljanstvo uoči njenog 100. rođendana, koji će proslaviti 15. decembra.

Irena de Drajer napustila je Rusiju kada je imala samo pet godina. Njen otac Vladimir fon Drajer, bio je kraljevski oficir koji se s belogardejcima borio protiv boljševika u ruskom građanskom ratu, koji je izbio posle Oktobarske revolucije 1917. godine.
Porodica je izbegla na Krim, poslednje uporište belogardejaca, a poluostrvo je napustila brodom 1920. godine. Fon Drajerovi su se na kraju nastanili u Parizu, gde je bivši general otvorio prodavnicu vina.

Irena je osvojila drugo mesto na takmičenju za Mis Rusije 1936, održanom u Parizu, a na kome su učestvovale emigrantkinje plemićkog porekla. Tri puta se udavala – za Francuza, Italijana i Amerikanca – i putovala je po celom svetu, ali je uvek maštala o tome da se vrati u Rusiju.

irene-de-dreier-otac-serb.rs

Irenin otac, kraljevski oficir (foto:www.blic.rs)

Pre nekoliko nedelja obratila se Putinu: “Želim da izađem pred Stvoritelja kao državljanka Rusije, a ne kao strankinja, jer sam Ruskinja i srcem i dušom”, rekla je ona.

Ruska TV-stanica NTV objavila je njen apel, u kome je i na engleskom i na ruskom jeziku zatražila od Putina da joj vrati državljanstvo.

Devedesetdevetogodišnja Irena de Drajer izgledala je potpuno prisebno i bila je dobro raspoložena. Rekla je da se oduvek osećala kao Ruskinja, ali da posle majčine smrti nije imala s kime da razgovara na ruskom. Ako joj zdravlje dozvoli, namerava da poseti Rusiju pre nego što umre.

Za vreme sovjetske ere, belogardejci su u književnosti i na filmu prikazivani kao zločinci, ali poslednjih godina primetan je drugačiji pristup. Predsednik Putin se zalaže za patriotsku interpretaciju svih elemenata u ruskoj istoriji i podstiče Ruse da budu ponosni na dostignuća Sovjetskog Saveza, ali i da poštuju pripadnike Bele garde, koji su se borili protiv njegovog stvaranja.

Godine 2008. snimljen je igrani film “Admiral”, posvećen admiralu Kolčaku, jednom od vodećih komandanata Bele garde. Kao i snage Crvene armije, belogardejci su koristili taktiku zastrašivanja.

Međutim, reditelj filma Andrej Kravčuk izjavio je tada da pripadnici Bele garde treba da služe za primer modernim Rusima: “Ti ljudi imaju ono što nama danas ozbiljno nedostaje – osećaj dužnosti, čast, moral i sposobnost da sačuvaju dostojanstvo i pribranost, bez obzira na okolnosti.”

Ruski predsednik Putin odobrio je zahtev Irene de Drajer ukazom objavljenom u ponedeljak na sajtu ruske vlade.

 

(www.serb.rs)