Vučić i Putin:Rešenja za još brži razvoj odnosa

srbija-rusija-putin-ponuda-serb.rs

Partnerstvo za budućnost ilustracija foto:www.euinside.eu

U otvorenom i dugom razgovoru premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina danas je bilo reči o mnogim temama, pre svega ekonomskim, ali su na dnevnom redu bili i saradnja i bezbednost u regionu, situacija u Evropi, članstvo Kosova u Unesku i pitanje sankcija Rusiji.

MOSKVA – U otvorenom i dugom razgovoru premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina danas je bilo reči o mnogim temama, pre svega ekonomskim, ali su na dnevnom redu bili i saradnja i bezbednost u regionu, situacija u Evropi, članstvo Kosova u Unesku i pitanje sankcija Rusiji.

Premijer je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, dok je Putin potvrdio razumevanje ruske strane za stav Srbije da Kosovo ne treba da bude članica Uneska.

Vučić je na pitanje novinara rekao da ne oseća dodatne pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, uz opasku da je na njega teško vršiti pritisak.

„Imali smo otvoren, dug i sadržajan razgovor, pre svega o ekonomskim temama, unapređenju saradnje u sferi poljoprivrede, građevinskoj industriji i o tome kako da uvećamo trgovinsku razmenu“, rekao je Vučić novinarima po sastanku.

U razgovoru je potvrđeno partnerstvo Srbije i Rusije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, a premijer Vučić je istakao da ćemo i ubuduće ulagati u očuvanje stabilnosti i mira, uprkos zbivanjima u Makedoniji, Crnoj Gori i Prištini, BiH, kao i nepotrebnom naoružavanju drugih zemalja u okruženju.

Premijer je obavestio ruskog predsednika da je Beograd zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine, koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizovani, a pre svega sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Sa ruskim partnerima inače dogovorena je niža cena gasa za Azotaru u Pančevu i MSK, remont ruskih helikoptera koji će iz Češke i Poljske biti prebačeni u Srbiju, a Putin je u razgovoru sa Vučićem rekao da očekuje da će biti rešen problem izvoza fijatovih automobila na rusko i evroazijsko tržište.

Upitan šta mu je Putin rekao tokom razgovora u četiri oka, Vučić je odgovorio da ne želi da deli te informacije i jer o razgovorima tet-a-tet nikad ne govori.

Vučić je rekao da bi sledeće godine premijer Rusije Dmitrij Medvedev trebalo da dođe u Srbiju, kao i da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da poseti Moskvu, a najavio je i posetu zamenika premijera Rusije Dmitrija Rogozina Beogradu u decembru ove godine.

„Mi imamo korektne odnose i uvek smo dobrodošli jedni kod drugih“, rekao je Vučić.

Ocenivši da je poseta Moskvi veoma važna, jer je reč o trećoj zemlji po trgovinskoj razmeni, Vučić je istakao da u sledećoj godini očekujemo značajno uvećanje trgovinske razmene.

„Mnogo toga je pred nama. U ekonomiji, pre svega, želimo brži i još bolji napredak u odnosima“, zaključio je premijer.

Putin: Robna razmena sa Srbijom neočekivano raste

„Bez obzira na sve probleme, koje ima svetska privreda, pa i kod nas nije sve tako jednostavno, robna razmena sa Srbijom raste, neočekivano raste. Isporuke srpskih poljoprivrednih proizvoda povećale su se za 40 odsto. To je dobar pokazatelj“, rekao je Putin, dodajući da Beograd i Moskva imaju i mnogo drugih pitanja od obostranog interesa.

Ruski predsednik je ukazao da je program Vučićeve posete bio veoma sadržajan, i konstatovao, zajedno sa premijerom Srbije, da su Vučić i ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom susreta razmotrili sve aspekte bilateralne saradnje.

Predsednik vlade Srbije je primetio da su razmatrana i ekonomska i politička pitanja.

„I sa pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa“, istakao je premijer Vučić.

Vučić je Putina obavestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji.

Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u poslednjih 15 meseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje.

Između ostalog, srpski premijer je naveo da će sa predsednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu Fijatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju i iskorišćenja njene namenske industrije, infrastrukturnim projektima…

„S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti“, rekao je Vučić.

Na ranije pitanje medija na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija, ali i da ekonomija ide „u paketu“ sa dobrim političkim odnosima.

Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsednik Vlade Srbije u Moskvi je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da o važnim pitanjima za našu zemlju, referendumu, izborima i evrointegracijama, ne odlučuje Moskva, ni bilo koji drugi centar političke ili finansijske moći, već isključivo Beograd, odnosno Srbija.

Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula prošle godine u Moskvi, kada je bilo reči o Južnom toku i saradnji dveju zemalja, a potom je Putin boravio u Beogradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, kada je organizovana Vojna parada.

U međuvremenu, Vučić i Putin razgovarali su i telefonskim putem o načinu isplate duga za gas.

U delegaciji predsednika srpske vlade bili su ministri Ivica Dačić, Nebojša Vujović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović I Bratislav Gašić.

Susretom sa predsednikom Putinom Vučić završava trodnevni boravak u Ruskoj federaciji.

(izvor-Tanjug)