Turska oborila ruski avion, Moskva tvrdi da je jedan pilot ubijen

russia-jet-syria-crash-serb.rs

Pogođeni avion (foto:www.cnn.com)

Turska vojska oborila je danas ruski vojni avion Su-24 na granici sa Sirijom, tvrdeći da je povredio vazdušni prostor Turske, rusko Ministarstvo odbrane negira narušavanje vazdušnog prostora, a tim povodom razmenjene su oštre izjave zvaničnika i diplomatski protesti i zakazan vanredni sastanak NATO.

ANKARA/AMAN/MOSKVA – Turska vojska oborila je danas ruski vojni avion Su-24 na granici sa Sirijom, tvrdeći da je povredio vazdušni prostor Turske, rusko Ministarstvo odbrane negira narušavanje vazdušnog prostora, a tim povodom razmenjene su oštre izjave zvaničnika i diplomatski protesti i zakazan vanredni sastanak NATO.

„Ne mogu na drugačiji način da okvalifikujem to što se dogodilo“, rekao je ruski lider.

Prema Putinovim rečima, Su-24 ni na jedan način nije ugrožavao Tursku. Avion je bio u operaciji protiv Islamske države i nalazio na udaljenosti od četiri kilometra od turske granice, na teritoriji Sirije.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u Amanu da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora i da će Turska uraditi „šta god je neophodno“ da bi garantovala bezbednost svoje zemlje.

„Turska je dužna da preduzme mere protiv svakog ko ugrožava njene granice. Svako mora da zna da je naše međunarodno pravo i nacionalna dužnost da preduzmemo sve potrebne mere protiv svakog ko ugrozi naše vazdušne ili kopnene granice“, istakao je turski premijer.

Tim povodom dve zemlje su razmenile i diplomatske proteste. Turska je pozvala ruskog atašea u Ankari kako bi uložila protest zbog narušavanja vazdusnog prostora, a Rusija turskog vojnog atašea u Moskvi kako bi uložila protest zbog obaranja aviona.

Tursko ministarstvo odbrane pozvalo je i izaslanike SAD, Francuske, Kine i Velike Britanije, kako bi ih informisalo o obaranju ruskog aviona. Američki izvori su potvrdili da je Ankara obavestila SAD da je oborila ruski borbeni avion, navodeći da američke snage nisu uključene u taj incident.

Od 1950-ih godina, ovo je prvi put da je jedna članica NATO obori ruski ili sovjetski avion, a NATO će danas, na zahtev Ankare, održati vanredni sastanak.

„Na zahtev Turske, Severnoatlantski savet će održati vanredni sastanak u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu. Svrha tog sastanka je da Turska informiše saveznike o obaranju ruskog aviona“, neimenovani zvaničnik francuskoj agenciji AFP.

Mediji i analitičari zasada ocenjuju da se posle incidenta može očekivati oštra razmena nota, delimično pogoršanje odnosa, ali ne i pravi sukob.

Bi-Bi-Si navodi da je ovo vrsta incidenta od kakvog su mnogi strepeli  otkako je Rusija otpočela vazdušne operacije u Siriji, te se sada može očekivati pravi „diplomatski vatromet“.

Opasnosti od operacija u Siriji u blizini turske granice su bile isuviše očigledne, navodi se u analizi britanskog radija, uz napomenu da su turski avioni već oborili barem jedan borbeni avion sirijskih snaga, a možda i helikopter.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić očekuje pogoršanje odnosa između Turske i Rusije, ali ne i otvoreni sukob, nakon što je Turska danas oborila ruski avion na granici sa Sirijom.

„Očekujem da će se odnosi između Turske i Rusije znatno pogoršati zbog ovoga. Ne očekujem sukob, ali će biti razmene oštrih diplomatskih tonova“, rekao je Dragišić Tanjugu.

Za sada nema zvaničnih, pouzdanih informcija kakva je sudbina dvojice pilota ruskog aviona.

Na internetu su se u međuvremenu pojavili nepotvrđeni video snimci i fotografije na kojima je, navodno, prikazano telo mrtvog pilota ruskog aviona, okruženo sirijskim pobunjenicima, dok se na odvojenom snimku vidi, navodno, drugi pilot kojeg su zarobili naoružani ljudi.

Iz grupe muškaraca koji su se okupili oko tela pilota čuje se kako neko kaže „to je ruski pilot“, a potom „Bog je veliki“.

Moskva: Jedan ruski pilot ubijen sa zemlje

Jedan ruski pilot ubijen je sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion na granici Turske sa Sirijom, izjavio je večeras načelnik ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj.

Rudskoj nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog aviona, ali je naveo da je još jedan vojnik poginuo tokom akcije spasavanja i da se akcija spasavanja nastavlja.

Rusko Ministarstvo odbrane je obustavilo vojne kontakte sa Turskom zbog incidenta, preneo je Rojters.

Istovremeno, ruska raketna krstarica „Moskva“, na kojoj se nalaze vazdušni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300 krenula je ka priobalnom području Latakije u Siriji, izvestili su ruski međi, preneo je Sputnjik.

 Neimenovani zvanicnik:Turska veruje da su ruski piloti živi

 Turska veruje da su dva pilota iz ruskog vojnog aviona, koji je turska vojska danas oborila na granici sa Sirijom, još živi i radi na tome da ih sirijski pobunjenici puste, javlja Rojters pozivajući se na izjavu neimenovanog vladinog zvaničnika.

„Naše jedinice koje su dobile informacije da su dvojica pilota živi, rade na tome da ih opozicioni pobunjenici bezbedno predaju“, rekao je taj zvaničnik. 

Na internetu su se prethodno pojavili nepotvrđeni video snimci i fotografije na kojima je, navodno, prikazano telo jednog mrtvog pilota, dok se na odvojenom snimku vidi, navodno, drugi pilot kojeg su zarobili naoružani ljudi.

Grupa sirijskih pobunjenika objavila je video snimak na kojem prikazuju muškarca u, kako izgleda, ruskoj vazduhoplovnoj uniformi, koji nepomično i teško ranjen leži na zemlji, a za kojeg tvrde da je mrtav ruski pilot.

Iz grupe muškaraca koji su se okupili oko njega čuje se kako neko kaže „to je ruski pilot“, a potom „Bog je veliki“.

Pobunjenici kažu da su snimak napravili u severnoj sirijskoj pokrajini Latakiji, ali nije proveren iz nezavisnih izvora, prenosi britanski „Indipendent“.

Snimak je Rojtersu poslala pobunjenička grupa koja operiše na severozapadu Sirije, gde su aktivne grupe među kojima je i Slobodna sirijska armija, ali gde Islamska država, koliko je poznato, nije prisutna.

Drugi predstavnik pobunjenika je, kako prenosi AP, rekao da je ruski pilot koji se vidi na snimku već bio mrtav kada su ga našli nakon što se spustio na zemlju.

Turska je jutros oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

 Snimak dokazuje da avion nije ušao u turski vazdušni prostor

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas snimak koji potvrđuje da ruski avion Su-24 ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Kako je preneo Sputnjik, letački podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, pokazuju da Su-24 ni u jednom trenutku nije ušao u turski vazdušni prostor i da je napadnut dok je izvodio legitimne manevre iznad Sirije.

SAD: Turski piloti upozorili ruske 10 puta pre obaranja

Američka vojska je potvrdila tvrdnje turskih vlasti da su turski piloti 10 puta upozorili pilote ruskog vojnog aviona da je zašao u turski vazdušni prostor, ali nisu dobili nikakav odgovor, nakon čega su ga oborili.

„Mogli smo da čujemo sve što se događalo, ta komunikacija se odvijala preko otvorenih kanala“, izjavio je portparol američke vojske, pukovnik Stiv Voren, a prenela agencija AFP.

Na pitanje novinara da li može da potvrdi da su turski piloti uputili 10 upozorenja ruskim kolegama, ali da odgovora nije bilo, Voren je rekao: „Da, mogu to da potvrdim“.

Portparol američke vojske je naveo da za sada nije poznato sa koje strane tursko-sirijske granice je leteo ruski avion.

 

Nemačka poziva Rusiju i Tursku na „oprez i zdrav razum“

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer, povodom turskog obaranja ruskog aviona na sirijskoj granici, pozvao je Moskvu i Ankaru da „pokažu oprez i zdrav razum“.

„Ovo bi moglo značiti ne samo da se suočavamo sa problemom već  i da se uništava tračak nade koji smo upravo imali“, rekao je Štajmajer.

„Nadam se da će oprez i zdrav razum prevladati“ u obe zemlje, kazao je šef nemačke diplomatije.

(www.serb.rs)