Srbija predložila odlaganje odluke o prijemu Kosova u Unesko

Generalna-konferencija-UNESCO-serb.rs

Ministar Dačić na Generalnoj konferenciji Uneska foto:www.mfa.gov.rs

U Parizu je danas počela plenarna sednica u okviru Generalne konferencije Uneska na kojoj se raspravlja i odlučuje o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju, a Srbija je, kako je i bilo najavljeno, predložila odlaganje odluke o prijemu Kosova.

PARIZ – U Parizu je danas počela plenarna sednica u okviru Generalne konferencije Uneska na kojoj se raspravlja i odlučuje o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju, a Srbija je, kako je i bilo najavljeno, predložila odlaganje odluke o prijemu Kosova.

Ranije danas, ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je za Tanjug da su izgledi da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtevu objektivno krajnje neizvesni.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova „za“ i „protiv“ biti veoma tesna, istakao je ambasador Tanasković.

„Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine“, naveo je Tanasković.

Ambasador Srbije je ukazao i da činjenica da je zahtev Kosova  jedina tačka plenarne sednice ukazuje na značaj pitanja i na to da će biti velika rasprava.

SAD zadržale vodeću ulogu u Unesku
SAD su uspele u svom nastojanju da ostanu u Izvršnom odboru Uneska, jer do jutros, kada je istekao rok, nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu. To je jedini način da SAD održe snažan uticaj na tu kulturnu i naučnu agenciju, koju sada američka vlada više ne finansira, a pobeda je proistekla iz ofanzive američkog diplomatskog šarma sa ciljem da uklone otpore svom reizboru. SAD su prestale da finansiraju Unesko 2011. godine, zato što je prihvatio Palestinu za svog člana, a američki zakon zabranjuje doprinose međunarordnim organizacijama koje prepoznaju palestinsku držvanost, prenosi AP. Diplomata u Unesku Majkl Vorbs je rekao da nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu na mesto SAD, do isticanja roka u 09.00 sati jutros. S obzirom da postoji šest odborničkih mesta, predvijdenih za Zapadnu Evropu i SAD, to znači da će glasanje u sredu biti formalnost.

(www.serb.rs)