Rusko-američki suret u Beogradu

kerry-lavrov-beograd-2015-serb.rs

Američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov (foto:abcnews.go.com)

Pred početak razgovora u četiri oka sa premijerom Srbije, američki državni sekretar Džon Keri naglasio kako ima veliko poštovanje za Vučića zbog njegove odluke da uđe u dijalog sa vladom Kosova

Zahvalni smo američkoj podršci Srbiji na evropskom putu i zahvalni smo na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo”, rekao je premijer Aleksandar Vučić sinoć u Vili Bokeljka, gde je dočekao Džona Kerija, državnog sekretara SAD, koji je doputovao na dvodnevni Ministarski savet OEBS u Beogradu. Premijer je, pred početak razgovora u četiri oka sa visokim gostom iz SAD, poručio da Srbija pokušava da očuva stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regionu jer je to, kako je rekao, jedan od najvažnijih uslova za razvoj svih zemalja ovog dela Evrope.

Uz opasku da SAD pružaju punu podršku evropskoj integraciji Srbije, Keri je čestitao Vučiću što, kako je rekao, vodi Srbiju na ovom putu koji je vrlo bitan za Srbiju.

„Čestitam vam što se trudite da Srbiju što pre približite evropskim integracijama, mi verujemo da je taj put nešto dobro što će omogućiti boljitak u ekonomiji, prosperitet i stabilnost zemlje”, rekao je američki državni sekretar.

Kako je najavio, njegov razgovor sa Vučićem iza zatvorenih vrata ticaće se i načina na koji SAD mogu da pomognu Srbiji. On je naglasio kako ima veliko poštovanje za Vučića zbog njegove odluke da uđe u dijalog sa vladom Kosova. Moramo, kako je rekao, da se nekako postaramo da se kroz te razgovore „ prošlost ostavi prošlosti” i da se pomogne stvaranju jedne lepše, normalnije, prosperitetnije budućnosti za sve ljude koji tamo žive. Gost iz Amerike je rekao i da će sa Vučiće razgovarati o nasilnom ekstremizmu sa kojim se čitav svet suočava.

U Beograd je doputovao i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koga je na aerodromu dočekao predsedavajući OEBS-a i šef diplomatije Ivica Dačić. Lavrova će, kako je najavljeno, primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ministarski sastanak OEBS biće prilika i za susret Lavrova i Kerija. U međuvremenu, Lavrov je najavio i mogućnost da se u Beogradu sastane sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, što bi bio njihov prvi susret nakon što su turski lovci prošle nedelje oborili ruski borbeni avion „su-24”.

Održan je i sastanak proširenog Biroa Parlamentarne skupštine OEBS-a na kojoj je Dačić u svojstvu predsedavajućeg organizacije, poručio da ona može da doprinese rešavanju migrantske krize kroz saradnju sa drugim nadležnim međunarodnim organizacijama. „OEBS može i kroz rad Parlamentarne skupštine da ojača dijalog među zemljama porekla, tranzita i destinacije, uključujući Partnere za saradnju OEBS-a, a posebno Mediteranske partnere. Za vreme našeg predsedavanja očekujemo da će Ministarski savet usvojiti odluku o migracijama”, rekao je Dačić na sastanku.

Prema njegovim rečima, neophodna je razmena informacija među državama učesnicama o pitanjima rada policije, kakva su upravljanje granicama i borba protiv terorizma. Ali, takođe je, kako je rekao, od suštinske važnosti puno poštovanje preuzetih obaveza u pogledu zaštite ljudskih prava, tolerancije i nediskriminacije prema migrantima i izbeglicama.

(www.serb.rs)