„Reakcija Brisela previše mlaka – ništa čudno“

kosovo-dejan-vuk-stankovic-serb.rs

Analitičar Dejan Vuk Stanković foto:www.kurir.rs

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da je reakcija Brisela na odluku Prištine da suspenduje Briselski sporazum premlaka, „što nije prvi put“.

„To nije prvi put da je ta reakcija premlaka. Ona je premlaka zato što očigledno postoji asimetrija u tretmanu srpske i albanske strane“, rekao je Tanjugu Stanković.

Kako kaže, dok se insistira na detaljima da Srbija sve svoje obaveze bezuslovno ispuni, dotle se Albancima daje suviše mnogo komfora kada je reč o ispunjavanju njihovih obaveza i to očigledno koči čitav proces.

Prema njegovim rečima, to omogućava Albancima da se ponašaju prilično ignorantski prema opravdanim spskim zahtevima i onome što je duh i slovo sporazuma koji su potpisali.

„Reakcija je takva zato što u Briselu smatraju da će Srbija maltene bezuslovno sve prihvatiti što dolazi odatle zbog nastavka evropskih integracija. Mislim da je možda ovo vreme za našu diplomatiju da se odlučno i aktivno suprostavi jednom nefer tretmanu obe ugovorne strane u Briselskom sporazumu i da jasno kaže da postoje neke crvene linije iza kojih ne želi da ide dalje“, rekao je Stanković.

Navodeći da suspenzija Briselskog sporazuma nije samo na štetu Srbije, već i na štetu Kosova, on je ocenio da je opasno da se čitav taj proces događa po principu da se napravi korak napred, a dva koraka unazad.

Prema njegovim rečima, to destabilizuje region i unosi visok nivo uznemirenosti među građanima pre svega na Kosovu i pre svega kod srpske zajednice.

Isto tako, kako kaže, to otvara prostor da se u Srbiji konstituiše stav da treba zauzeti oštriji pristup prema kosovskom pitanju što onda i samu Vlade Srbije, koja je u osnovi evropski orijentisana, stavlja u jednu vrstu političke medijske nevolje.

Na pitanje kakvu poruku šalje Brisel s obzirom da je Priština potpisala i SSP, Stanković ističe da je to poruka koja kaže da Albancima puno toga može biti tolerisano.

„Do sada se u toku evropskih integracija nikada nije dogodilo da jedna zemlja ne bude međunarodno priznata u potpunosti, a da uđe u jedan takav ugovorni odnos kao što je SSP. Dakle, očigledno je da Albanci imaju jedan vrlo visok stepen tolerancije od strane međunarodne zajednice“, rekao je Stanković.

Kako kaže, ta tolerancija je neka vrsta favorizacije u odnosu na Srbiju, što dodatno komplikuje stvari i dovodi u poziciju da oni mogu maltene sve da traže, a da ništa ne ponude zauzvrat.

„I to je ono što na neki način opterećuje i otežava čitav ovaj proces“, rekao je Stanković.

On je dodao da ne isključuje, pa čak i da se čini realnim i relativnim, da je takvo ponašanje Prištine pomalo motivisano od nekih političkih krugova sa zapada, pa čak i da je to neka vrsta reakcije na jednu uspešnu posetu koja je u političkom, ekonomskom i bezbednosnom smislu Vlada Srbije s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu imala u Moskvi.

„Ovo je jedna vrsta pritiska na Srbiju ne bi li se naterala ne samo da da sve koncesije povodom Kosova koje se od nje traže nego i da se distancira od Rusije, jer zapad vidi Rusiju kao svog geo političkog rivala na ovom prostoru“, rekao je Stanković.

Komentarišući posetu premijera Vučića Moskvi, on je naveo da je ta poseta višestruko korisna, jer unapređuje ukupnu saradnju između Srbije i Rusije.

Podsećajući da je u fokusu ekonomija, što je najznačajnije za našu zemlju, Stanković je istakao da je otvorena perspektiva za mnogobrojne poslove i da misli da će to biti jedan krupan korak napred u razvuju i Srbije i bilateralnih i prijateljskih odnosa sa Rusijom.

„Poseta je imala više različitih aspekata. Najvažnije su bezbednosni i ekonomski. Srbiji je omogućeno da vrši remont ruskih helikoptera, otvoreni su i pregovori oko snabdevanja oružjem što omogućava Srbiji da modernizuje armiju i nastavi sa aktivnom miroljubivom politikom koju namerava da vodi“, rekao je Stanković.

On je naveo da je istovremeno Srbija, politički gledano, potvrdila stav da ne želi da ni po koju cenu uvodi sankcije Rusiji koja to smatra prijateljskim gestom i namerava ne samo da nastavi da podržava Srbiju po pitanju Kosova u svim međunarodnim forumima, nego i da podstakne neku vrstu ekonomske saradnje koja za naš ukupni razvoj zemlje najvažnija.

(izvor-B92)