Opozicija zove policiju da pređu na njihovu stranu

Crna-Gora-protesti-serb.rs

Protesti u Podgorici foto:www.herceg.tv

Jedan od funkcionera DF izjavio je da postoji mogućnost da poslanike opozicije primi predsednik skupštine koji bi im tada rekao da napušta vladajuću koaliciju.

Funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović izjavio je večeras, obraćajući se učesnicima protesta u Podgorici, da postoji mogućnost da poslanike dela opozicije primi predsednik skupštine Ranko Krivokapić, koji bi im tom prilikom, kako tvrdi Bulatović, rekao da se povlači iz vladajuće koalicije.

Pripadnici opozicije pozvali su policiju ispred Narodne skupštine da se skloni i pusti ih unutra na razgovore sa članovima vlasti, navodeći da narod neće ulaziti u parlament.

Specijalnoj policiji je upućen poziv da se povuče u kasarnu „jer bi državu trebalo da štiti od kriminalaca a ne od građana“, piše RTS.

Crnogorski mediiji prenose da je šef Skupštine Ranko Krivokapić jednom od članova opozicije rekao da je spreman na razgovor o prelaznoj Vladi.

U gomili se vide zastave Crne Gore, Rusije i Srbije, kao i kokarde, majice sa srpskim obeležjima, čak i zastave Srpske radikalne stranke, kaže reporterka B92. Trenutno je sve mirno.

Crnogorski mediji prenose da su demonstranti palili baklje i bacali petarade pa su pripadnici policije stavili gas maske. Iste informacije se mogu naći i na Tviteru.

Na protestu se mogu videti i transparenti na kojima piše „Nikad u NATO“ i „Vojna neutralnost Crne Gore“. Pojedici uzvikuju „Gotov je“ i „Milo lopove“.

Na govornici se smenjuju predstavnici Demokratskog fronta, od kojih su neki zatažili ostavku Vlade Crne Gore. Funkcioner DF Milutin Đukanović je pozvao načelnika podgoričkog Centra bezbednosti Jovicu Rečevića da podnese ostavku i da, kako je rekao, ne bude sa mafijom.

Milan Knežević je dao rok premijeru Milu Đukanoviću i predsedniku parlamenta Ranku Krivokapića da „za 45 minuta“ odgovore na zahteve protestnog skupa.

Knežević je pozvao ostale opozicione lidere, Miodraga Lekića, Žarka Rakčevića i Aleksu Bečića da se pridruže protestnom skupu, ali oni se nisu pojavili.

Predsednik opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić je rekao da je „narod upalio baklju slobode“.

U centru Podgorice oko 19 časova i deset minuta počeo je protest opozicije koji bi trebalo da traje, kako je najavljeno, do šest časova ujutru u nedelju.

Organizatori protesta su oko 15 minuta nakon 19 časova pozvali građane u šetnju do zgrade parlamenta. Izveštač RTS-a javlja da su demonstranti stigli do Skupštine Crne Gore i navodi da čelnici Demokratskog fronta kažu da je reč o mirnom okupljanju.

Na platou ispred zgrade parlamenta postavljena je velika bina, sa više zvučnika, odakle će se okupljenim građanima obraćati čelnici DF, do nedelje do šest časova ujutro, kada bi, prema dogovoru sa policijom, protestni skup trebalo da bude završen.

Uprava policije je saopštila da je grupa građana iz Nikšića, prilikom dolaska na Trg Republike u Podgorici, prolazeći ulicom u kojoj se nalazi Ambasada Albanije, bacila nekoliko kamenica na ambasadu, ali nije bilo povređenih.

Tim povodom na oglasila se i Vlada Crne Gore koja je osudila incident, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Albaniija saopštilo da „ostaju verni integracijama, kao i da huligani neće uspeti da to prekinu“.

Osim toga, oni ističu da je 18:30 na Trgu Slobode oko 2.000 ljudi, kao i da je u 19h okupljeno oko 4.500 ljudi.

Premijer Milo Đukanović izjavio je ranije da niti on, niti Vlada ne nameravaju da podnesu ostavku, jer bi to, kako je objasnio, bio čin neodgovornosti prema većini građana Crne Gore, koji podržavaju sadašnju vlast. Policija je upozorila da su mogući incidenti na protestu, a iz Centra bezbednosti u glavnom gradu Crne Gore građani Podgorice su pozvani da ostanu kod kuće.

Na protestu će, kako je ranije najavljeno, biti zatražena ostavka Vlade Crne Gore.

DF koji već 20 dana održava proteste u glavnom gradu Crne Gore, dao je vladi rok do danas da podnese ostavku i raspisivanje izbora, preteći daljim okupljanjima, a vlast najavljuje da je spremna da raspiše izbore 2. decembra, nakon prijema Crne Gore u NATO

(izvor-B92)