Kosovo potpisalo SSP

pristina-kosovo-serb.rs

Priština foto:www.novosti.rs

Kosovo je u Strazburu potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ovo je saopštila portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini Maja Kocijančič.

SSP su sa strane EU potpisali Mogerini i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a sa kosovske strane premijer Isa Mustafa.

Ovo je prvi pravni dokument koji je Kosovo potpisalo sa EU, a kako je Tanjugu rečeno u Evropskoj komisiji, sačinjen je po uzoru na slične sporazume koje EU ima sa teritorijama koje nisu medjunarodno priznate kao nezavisne države, kao što je Tajvan, odnosno nema veze sa pitanjem stausa Kosova.

Iako kosovski zvaničnici pokušavaju da ovaj dogadjaj predstave kao korak u pravcu pristupanja Kosova procesu proširenja, u EU ističu da to nije slučaj.

“Prvi korak ka proširenju je traženje statusa kandidata, a Kosovo to ne može da učini sve dok ga kao nezavisnu državu ne priznaju sve članice EU i evropske intitucije”, rekao je za Tanjug evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman.

Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija ne priznaju nezavisnost Kosova, dok evropske institucije prema Kosovu imaju neutralan status i u svim službenim dokumentima ga pominju uz zvezdicu.

(izvor-B92)