18 godina od NATO bombardovanja (foto/video)

meta-target-nato-bombardovanje-serb.rs

Svi smo bili mete !! (foto:www.rcthomas.com)

Danas se navršava 18 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture…

Napad na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan.

bombardovanje-beograda-serb.rs

Beograd tih noći (foto:www.nspm.rs)

Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Klark je kasnije, u knjizi „Moderno ratovanje“, napisao da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ „sredinom juna 1998. već uveliko bilo u toku“ i da je završeno krajem avgusta te godine.

Grdelica-voz-NATO-serb.rs

Pogođen voz u Grdeličkoj klisuri (foto:www.zlocininadsrbima.com)

SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji (neposredni povod bili su događaji u Račku) i neuspeh pregovora o budućem statusu pokrajine koji su vođeni u Rambujeu i Parizu .

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

BEOGRAD,3.04.99:Zlocinacke agresorske NATO snage bombardovale su nocas sam centar Beograda.Na slici:zgrada MUP-a Srbije u plamenu. FOTO TANJUG snimio:V. Dimitrijevic

BEOGRAD,3.04.99:Agresorske NATO snage bombardovale su nocas sam centar Beograda.Na slici:zgrada MUP-a Srbije u plamenu. FOTO TANJUG snimio:V. Dimitrijevic

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji.

Najpre su gađani protivvazdušna odbrana i drugi objekti Vojske Jugoslavije, i to u Prištini, Batajnici, Rakovici (Straževica), Mladenovcu i drugde.

bombardovanje-2-serb.rs

Porušena su 44 mosta (foto:www.zlocininadsrbima.com)

Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece (prema pojedinim izvorima ukupan broj poginulih bio je gotovo 4.000), a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba.

Nedavno objavljeni zvanični podaci Ministarstva odbrane Srbije govore o 1.008 ubijenih vojnika i policajaca.

bombardovanje-3-serb.rs

Gađane su fabrike -„Zastava“Kragujevac (foto:www.slobodnaevropa.org)

Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.

Ruska agencija APN objavila je da je NATO izgubio preko 400 vojnika i preko 60 letelica, dok je američki predsednik Bil Klinton naveo u govoru 10. juna 1999. godine da NATO nije pretrpeo „nikakve žrtve“.

bombardovanje-4-serb.rs

Pogođene rafinerije (foto:www.b92.net)

U Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu čuvaju se ostaci srušenih aviona F-117, F-16, bespilotnih letelica, krstarećih projektila…

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada nije našao na meti.

bombardovanje-5-serb.rs

Toplana (foto:www.b92.net)

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

bombardovanje-6-serb.rs

Pogođena zgrada RTS (foto:www.b92.net)

Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta.

Razaranje-Srbije-aprila-1999-od-strane-NATO-serb.rs

Srbija je tih dana krvnički razarana (foto:www.srbin.info)

Tokom agresije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“, od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno je više stotina, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

nato-bombardovanje-serb.rs

Svakodnevno su stadali civili (foto:srbinaokup.info)

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO-a su prvi put upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

razaranje-nato-serb.rs

Razaranje Srbije (foto:www.novosti.rs)

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna 1999. izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili pali su na području sela Kololeč (nedaleko od Kosovske Kamenice), u 13.30 sati.

Tog dana Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i obezbede povratak izbeglih dok se ne definiše širok autonomni status.

Danas nam ostaje da se sećamo i nikad ne zaboravimo !

Pored ogromnog broja snimaka koji govore o stradanju u vreme NATO agresije izdvojili bi jedan sa obeležavanja 15 godina , iz Crne Gore :

 

(www.serb.rs)