Virus Zika se eksplozivno širi

komarac-virus-zika-serb.rs

Zika virus prenose komarci (foto:mujer.hispavista.com)

Virus Zika, koji prenose komarci, eksplozivno se širi, izjavila je danas šefica Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan i za 1. februar sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji.

Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou, rekla je Čan na sastanku članica SZO danas u Ženevi, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

Šefica SZO je izjavila da, iako nema definitivnog dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu, „nivo opasnosti je izuzetno visok”.

Ona je dodala da postoji moguća veza između infekcije virusom Zika i Gijen-Bareovog sindroma, koji može da uzrokuje privremenu paralizu.

SZO je poslednji put sazvala međunarodnu vanrednu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, tokom koje je od te bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.

Virus Zika je otkriven 1947. godine, ali je decenijama uzrokovao samo blaže zdravstvene teškoće, ali je Čan istakla da je „situacija danas dramatično drugačija”.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, virus Zika je sada prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Zasad ne postoji vakcina protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Naučnici već godinama nastoje da proizvedu lek protiv denge, ali bez uspeha.

Grbić: U Srbiji još nema opasnosti od Zika virusa

U Srbiji nema zabeleženih slučajeva virusa Zika, koji prenose komarci, izjavila je danas direktorka Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Miljana Grbić.

Ona je na RTS-u napomenula da je bilo nekoliko slučajeva sa putnicima i stranim turistima, ali sa blagim simptoma i bez komplikacija.

Prema njenim rečima, najčešće je reč o glavobolji, osipu na koži, crvenilu oko očiju.

Šefica Kancelarije SZO u Srbiji objašnjava da ne postoji lek, niti vakcina za ovaj virus.

„Preporuke su opšte mere zaštite – pokrivanje tela, nošenje dugih rukava i nogavica, izbegavanje izlaganja komarcima, zaštita prostorija mrežicama i uništavanje legla komaraca”, kaže Grbić.

Kako bi se vršila bolja kontrola, dodaje, radi se na tome da se ubrza dijagnostika kako bi se što pre otkrio virus.

Posle Južne i Severne Amerike, prvi slučajevi zaraze virusom Zika potvrđeni su i u Portugaliji i Danskoj, tako da je virus u ovom trenutku potvrđen u 23 zemlje, a inficirano je više hiljada ljudi, navodi RTS.

Grbić kaže da se povećava broj novih inficiranih Zika virusom, ali da broj obolelih nije tako veliki.

„Oko 20 odsto je obolelih, sa blagim simptomima koji prolaze za dva do sedam dana”, kazala je Grbić.

I jedna Austrijanka sa Zika virusom

BEČ –  Zika virus, koji je prisutan u više zemalja južne Amerike, registrovan je i u Austriji, pošto je Institut za tropsku medicinu Univerziteta u Beču ustanovio prisustvo tog virusa kod jedne Austrijanke koja se vratila iz Brazila.

Specijalista za tropsku medicinu Hervig Kolarič rekao je agenciji APA, prenosi Tanjug,  da dijagnoza zaraze Zika virusom nije opasna, izuzev ako je pacijentkinja trudna.

On je izrazio uverenje da će se narednih nedelja sve više ljudi sa putovanja iz južne Amerike vraćati sa infekcijom Zika virusom.

„Četiri petine to neće ni primetiti, a ujedno je nebitno da li imaju Zika virus, izuzev ako se radi o trudnicama, naglasio je Kolarič.

On isključuje mogućnost epidemije u Austriji, navodeći da je kao prvo prehladno, a kao drugo da nema odgovarajućeg načina prenošenja.

(www.serb.rs)