Vikiliks: NSA špijunirala Bana, Merkelovu…

Džulijan-Asanž-serb.rs

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine (foto:www.nezavisne.com)

Sajt Vikiliks je objavio nove poverljive dokumente koji otkrivaju da je američka NSA prisluškivala privatne sastanke svetskih lidera.

Među prisluškivanim liderima su prvi čovek Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri Italije i Izraela.

Iz novih dokumenata koje je objavio Vikiliks se saznaje da je NSA prisluškivala sastanke na visokom nivou na temu klimatskih promena, globalne privrede, pa čak i „kako postupati sa američkim predsednikom Barakom Obamom“, prenosi sajt RT.

NSA je navodno prisluškivala privatni sastanak između Bana i Merkelove, na kojem su oni govorili o tome kako se izboriti sa klimatskim promenama, a kako tvrdi Vikiliks, cilj tog prisluškivanja je bila zaštita američkih naftnih interesa.

„Danas smo pokazali da je privatne sastanke generalnog sekretara UN Ban Kimuna o tome kako spasiti planetu od klimatskih promena prisluškivala zemlja koja želi da zaštiti svoje najveće naftne kompanije“, izjavio je osnivač i urednik Vikiliksa DŽulijan Asanž.

„Prethodno smo objavili nalog Hilari Klinton da američke diplomate ukradu DNK generalnog sekretara. Američka vlada je potpisala sporazume sa UN-om da se neće baviti takvim aktivnostima protiv UN, a pogotovo ne protiv generalnog sekretara te organizacije“, rekao je Asanž.

„Biće zanimljivo videti reakciju UN-a, jer ako generalni sekretar može da bude meta bez posledica, onda su u opasnosti svi, od svetskih lidera do čistača ulica“, istakao je on.

Vikiliks je danas takođe objavio poverljive dokumente koji pokazuju da je NSA prisluškivala i druge sastanke, uključujući onaj između premijera Izraela Benjamina Netanijahua i njegovog italijanskog kolege Silvija Berluskonija 2010. godine, tokom kojeg je Netanijahu zatražio pomoć od Berluskonija da se postavi prema predsedniku SAD Obami.

(www.serb.rs)