UN upozoravaju: Kip slobode i Venecija će biti potopljeni

rast-mora-klimatske-promene-serb.rs

Nacionalna Geografija o problemu globalnog zagrevanja (foto:dddusmma.wordpress.com)

Klimatske promene trenutno predstavljaju najveću pretnju za nekoliko najpopularnijih znamenitosti u svetu, uključujući Kip slobode, ostrva Galapagos, Uskršnja ostrva, Veneciju i Stounhendž, navodi se u izveštaju čiji je sponzor UN.

Stručnjaci su zaključili da je trenutno ugrožena 31 znamenitost u 29 zemalja, koje su osetljive na povećanje temperature, topljenje glečera, rast nivoa mora, oštrije vremenske uslove, gore suše i duže sezone požara na otvorenom prostoru. Oni takođe veruju da ovaj broj predstavlja samo vrh ledenog brega, piše Gardijan.

rast-mora-klimatske-promene-2-serb.rs

Klimatske promene pretnja za Kip slobode, ostrva Galapagos, Uskršnja ostrva, Veneciju i Stounhendž i koralne grebene (foto:en.protothema.gr)

Naučnici navode da je od ključnog značaja ograničiti globalno otopljavanje na manje od 2 stepena Celzijusova. Ukoliko se ovaj stepen premaši, posledice bi mogle da budu katastrofalne i nepovratne.

Od klimatskih promena ne bi stradale samo turističke destinacije, već i lokalan ekonomski razvoj koji Unesko trenutno pokušava da zaštiti, izjavio je Mehtild Rosler, direktor Uneskovog centra za svetsku baštinu.

“Ovo je samo vrh ledenog brega. Sasvim očigledno se nameće potreba za nadgledanjem najvažnijih prirodnih spomenika, a naučnici navode da su trenutno najugroženiji koralni reljefi”, izjavio je Rosler.

Povezani tekstovi: Nivo mora raste brže nego ikad u 2800 godina

(www.serb.rs)