UN: Situacija u Libiji se pogoršava

libija-serb.rs

Libija danas foto:(theafrikamarket.com)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Martin Kobler upozorio je danas na širenje Islamske države i rekao je da se situacija u toj zemlji naglo pogoršava.

Kobler je naveo da je neophodno hitno formirati ranije najavljenu vladu nacionalnog jedinstva.

Sjedinjene Američke Države, Evropa i Ujedinjene nacije uložilile su velike nade u formiranje vlade nacionalnog jedinstva i okončanje haosa u Libiji.

Predstavnici medjunarodne zajednice napominju da je jedinstvena vlada jedini legitiman predstavnik vlasti i vrše pritisak na libijske zvaničnike da se vrate u Tripoli i počnu sa radom.

Specijalni izaslanik UN tražio je od libijskog parlamenta da prihvati predloženu vladu kako bi se pregovori pokrenuli sa mrtve tačke. 

Libijska medjunarodno priznata vlada i parlament zasedaju na istoku zemlje od 2014. kada su naorćane grupe povezane sa islamistima zauzele glavni grad Tripoli i podržavale rivalsku vladu i parlament koji tu imaju svoje sedište.
је јединствена влада једини легитиман представник власти и врше притисак да се врате у Триполи и почну са радом

Libija je potonula u haos nakon svrgavanja dugogodišnjeg vodje Moamera Gadafija iz 2011. godine uz podršku NATO-a, što je omogućilo ekstremistima medju kojima je i Islamska država, da ostvare pomake u naftom bogatoj zemlji

(www.serb.rs)