U 20h vanredna sednica SB UN na zahtev Rusije

savet-bezbednosti-un-sirija

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (foto:www.rt.com)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za večeras u 20 časova vanrednu sednicu o situaciji u Siriji, na zahtev Rusije, saopštile su diplomate.

Sastanak je sazvan na zahtev ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se razgovaralo o pozivu Turske da u Siriju budu poslate kopnene snage, prenela je agencija AFP.

Portparolk ruskog Ministarstva Marija Zaharova je ranije danaS saopštila da Moskva planira da Savetu bezbednosti preda rezoluciju u kojoj će zahtevati okončanje aktivnosti koje podrivaju suverenitet Sirije.

Turska je predložila zajedničku kopnenu operaciju u Siriji sa njenim međunarodnim saveznicima, tvrdeći da je takva intervencija jedini način da se zaustavi rat u toj zemlji, koji traje već pet godina.

Jedan viši turski zvaničnik je u utorak izjavio da Ankara želi da izvrši tu operaciju zajedno sa saveznicima, ali je istakao da turske vlasti ne planiraju da deluju jednostrano.

S druge strane, Rusija u Siriji sprovodi vazdušne udare, kako navodi AFP, radi podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, čiji odlazak sa vlasti žele Turska i njeni saveznici.

(www.serb.rs)