Turska: U napadu na svadbi poginula 51 osoba

turska-teroristički-napad-svadba-serb.rs

Opet žrtve u Turskoj (foto:www.novosti.rs)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je samoubilački napad na svadbi u gradu Gazijantepu izvršilo dete uzrasta izmedju 12 i 14 godina.

U direktnom obraćanju ispred gradske skupštine u Istanbulu, koje je prenosila televizija, Erdogan je za napad optužio džihadističku Islamsku državu.

On je dodao da je u najkrvavijem napadu koji je od početka godine zadesio Tursku, poginula najmanje 51 osoba, a ranjeno 69, od kojih je 17 u kritičnom stanju.

„Naše snage bezbednosti izvode intenzivne operacije protiv Islamske države, koje će biti pojačane“, rekao je Erdogan.

Turska je i tokom prošle godine pogodjena serijom napada za koje se veruje da su ih izveli pripadnici pobunjeničke Radničke partije Kurdistana (PKK) i džihadisti Islamske države.

U dvostrukom napadu na učesnike mirnog protesta u Ankari u oktobru, poginule su 103 osobe, dok su na medjunarodnom aerodromu „Ataturk“ u junu ove godine ubijene 44 osobe.

Napad u Gazijantepu dogodio se u jeku napetosti izazvane pokušajem vojnog udara u noći izmedju 15. i 16 jula, za koji je vlada optužila imama Fetulaha Gulena koji živi u SAD.

Erdogan je ranije danas izjavio da nema „nikakve razlike“ izmedju Islamske države, kurdskih pobunjenika i Gulenovog pokreta, i nazvao ih „terorističkim grupama“.

„Te krvoločne organizacije i oni koji stoje iza njih neće moći da ućutkaju naše pozive na molitvu, podele našu zemlju i slome naš narod“, kazao je Erdogan.

Zamenik premijera Mehmet Šimšek i ministar zdravlja obišli su ranjene u bolnicama i posetili mesto napada, a premijer Binali Jildirim osudio je napad i izrazio žaljenje što je „svadbeno veselje pretvoreno u masakr“.

Opozicione stranke takodje su osudile napad, a vodeća opoziciona Republikanska narodna partija održaće po podne vanredni hitan sastanak.

Nacionalistički pokret poslao je svoju delegaciju u Gazijantep, dok će pristalice prokurdske Narodne demokratske partije protestovati u Istanbulu zbog napada.

Napad su osudile i vlade SAD, Švedske, Grčke, Francuske, Bahreina, Katara i Jordana.

Policija na mestu napada obavlja istragu, a stotine gradjana okupile su se u blizini, uzvikujući „Bog je veliki“ i parole kojima se osudjuje napad.

Turske vlasti zabranile su medijima snimanje na mestu napada dok istraga ne bude završena.

Venčanje je bilo napolju, u centru grada gde živi većinski kurdsko stanovništvo.

Mladenci su poreklom iz Sirta, gde se vode borbe izmedju pripadnika Radničke partije Kurdistana i snaga režima, zbog čega su venčanje organizovali u drugom gradu.

Mladenci su u napadu ranjeni, ali im životi nisu ugroženi.

(www.serb.rs)