Turska policija češlja NATO bazu, traži se američka veza

baza-Indžirlik-turska-NATO-serb.rs

Vojna baza Indžirlik koju koriste snage NATO (foto:southfront.org)

Timovi turske policije i tužilaštva ušli su u sklopu istrage o pokušaju vojnog puča u vojnu bazu Indžirlik koju koriste snage NATO, javlja turski CNN.

Zasad nema više informacija o tome kakve radnje se sprovode u bazi, koja je bila u medijskoj žiži proteklih nedelja zbog zategnutih odnosa Nemačke i Turske.

Vest o u ulasku policije u bazu stiže u danima u kojima se u turskoj javnosti spominje i „umešanost SAD u organizovanje puča“, a američke trupe su smeštene baš u Indžirliku.

Ubrzo po objavljivanju vesti o ulasku sedam tužilaca u bazu, reagovao je i američki ambasador u Ankari, koji je naveo da su „spekulacije da su SAD podržale pokušaj puča potpuno neistinite i narušavaju decenijama dugo prijateljstvo“.

Turski zvaničnici su saopštili i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio „punu podršku turskoj vladi tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom“.

On je dodao da je Stoltenberg rekao kako u jednoj državi članici NATO ne može da bude mesta za vojni puč, preneo je Rojters.

Zvaničnik je naveo i da je nemačka kancelarka Angela Merkel takođe razgovarala telefonom sa Erdoganom i da je ona izjavila kako je pokušaj vojnog puča nedopustiv.

Indžirlik je dospeo u žižu kada je nemačkim zvaničnicima zabranjeno da posete svoje trupe u bazi, uz ocenu da NATO baza „nije mesto za političke posete“, a sve nakon odluke Bundestaga da usvoji deklaraciju o genocidu nad Jermenima.

Istovremeno, bilo je signala i da su vrata Indžirlika otvorena Rusiji, odnosno „svima koji žele zajedničku borbu protiv Islamske države“, čiji su položaji meta NATO jedinica smeštenih u toj bazi.

Komandant baze Indžirlik uhapšen je u nedelju rano ujutro pod sumnjom da je verovatno bio umešan u pokušaj svrgavanja sa vlasti Redžepa Tajipa Erdogana.

Na osnovu sporazuma Ankare i Vašingtona, ovu bazu koristi NATO kao skladište američkog nuklearnog oružja. Takođe, SAD koristi bazu da bi odatle predvodile napade na Islamsku državu.

Racija je izvedena i u jednoj vojnoj akademiji, a tokom dana su saslušavani brojni oficiri turske vojske optuženi za učešće u puču.

Istovremeno, režim je otpustio više hiljada policajaca, uhapsio stotine vojnika i oficira, a govori se i o masovnim otpuštanjima u državnoj upravi.

(www.serb.rs)