Turska nudi i odštetu za oboreni ruski avion

turski-premijer-Binali-Jildirim-serb.rs

Turski premijer Binali Jildirim (foto:ww.cdm.me)

Turska je spremna da, ukoliko je neophodno, plati odštetu Rusiji za oboren vojni avion na granici sa Sirijom krajem novembra prošle godine, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim.

„Rekli smo da ćemo, ukoliko je neophodno, platiti odštetu“ rekao je Jildirim u javnom obraćanju, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan pružio ruku pomirenja – slanjem pisma zvaničnoj Moskvi sa izvinjenjem zbog incidenta koji je narušio odnose dvije države, prenosi AFP.

Erdogan je juče uputio izvinjenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih vojnih snaga, izjavio je portparol Kremlja.

Nevedeno je da je Ergodan uputio pismo u kome navodi i da je pokrenuo istragu protiv državljanina Turske koji je „povezan sa srmrću ruskog pilota“.

Nakon što je ruski avion oboren, u novembru prošle godine u blizini granice Sirije i Turske, Rusija je uvela trgovinske sankcije Ankari.

Erdogan je izjavio da vjeruje da će Ankara „brzo“ normalizovati odnose sa Moskvom, nakon što je izrazio žaljenje zbog prošlogodinjeg obaranja ruskog borbenog aviona.

„Vjerujem da ćemo brzo normalizovati naše odnose sa Rusijom i tako staviti tačku na postojeću situaciju koja nije u interesu obije strane“, kazao je Erdogan juče na večeri kojom se prekida post tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

(www.serb.rs)