Turska i već vidjene igre

turski-premijer-ahmet-davutoglu-optužbe-serb.rs

„Turska zadržava sva prava da preduzme odgovarajuće mere protiv sirijskog režima“ reče Turski premijer Davutoglu (foto:www.euronews.com)

Posle serije terorističkih napada predsednik Tajip Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu tvrde da će se obračunati sa „kurdskim teroristima” i sirijskim režimom

Turska je u velikom previranju, kakvo se ne pamti još od krvoprolića devedesetih godina prošlog veka kada se u sukobima snaga bezbednosti i kurdskih pobunjenika ginulo svakodnevno. Mnogi se otvoreno pitaju: kuda sada predsednik Tajip Erdogan vodi zemlju u kojoj se, kao da je rat, poslednjih meseci stalno na sve strane broje mrtvi i ranjeni.

U strogom centru Ankare, nedaleko od zgrade parlamenta i generalštaba, u sredu po podne je odjeknula razorna eksplozija. Tom prilikom stradalo je 28 lica, uglavnom vojnika, dok je više od 60 povređeno. Pravo je čudo da broj žrtava nije bio veći, pošto se incident dogodio u 17.30 časova, u vreme kada se građani vraćaju sa posla.

U prvim analizama se ističe da je to bila nečija jasna opomena proislamističkoj vladi i predsedniku Erdoganu, koji su u poslednje vreme otvorili mnoge frontove: protiv Kurda u Turskoj i Siriji, protiv Rusije posle obaranja aviona „su-24” kao i Iraka u kome, uprkos protivljenju Bagdada, na severu zemlje Ankara na silu drži svoje vojnike. Već se povlače paralele sa 11. septembrom 2001, pošto je bomba eksplodira neposredno pored turskog „Pentagona”.

Samo nekoliko sati posle ovog krvoprolića , u sredu uveče u Stokholmu je dignut u vazduh turski kulturni centar, u kome srećom niko nije stradao.

„Sirijski režim i tamošnji Kurdi su direktno odgovorni za napad u Ankari. Bombaški napad je izvršio Salih Nedžar, koji je rođen u toj zemlji i povezan sa terorističkom kurdskom organizacijom Jedinice za zaštitu naroda. On je imao podršku i zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i devet lica je već lišeno slobode. Uskoro se mogu očekivati nova hapšenja”, izjavio je premijer Ahmet Davutoglu u televizijskom obraćanju naciji, koji je inače zbog ovog incidenta otkazao učešće na sastanku lidera Evropske unije u Briselu, na kome je trebalo da se razgovara o izbegličkoj krizi.

Generalštab je odmah uzvratio: turski avioni prošle noći su bombardovali položaje PKK u severnom Iraku. Ubilačka serija je nastavljena u četvrtak ujutro: kurdski gerilci su na istoku Anadolije digli u vazduh jedno oklopno vozilo u kome je stradalo sedam vojnika.

I pored optužbi vlade nijedna grupa dosad nije preuzela odgovornost za zločin u Ankari.

„Mi nismo odgovorni za podmetanje bombe. Nikada nismo čuli za osumnjičenog Saliha Nedžara”, izjavio je jedan od lidera sirijskih Kurda Saleh Muslim, preneli su mediji u Istanbulu.

I komandant PKK Džemil Bajik, koji se nalazi negde u severnom Iraku, izjavio je da „ne zna ko stoji iza ovog incidenta”. On doduše nije isključio da su to učinili Kurdi zbog masakra turske armije u Anadoliji i Siriji.

Ali džaba: za premijera Davutoglua dileme nema i on naglašava da „Turska zadržava sva prava da preduzme odgovarajuće mere protiv sirijskog režima“. Najnoviji zločin bi, prema nekim procenama, mogao Ankari da posluži kao izgovor za kopnenu intervenciju u Siriji, koju poslednjih dana zagovaraju Turska i Saudijska Arabija jer smatraju da je to jedini put da se Asad otera sa vlasti.

Najnovije krvoproliće u Ankari je samo jedan u nizu bombaških napada koji su u poslednjih šest meseci potresli Tursku. U njima je stradalo skoro 200 lica, uglavnom civila: u pograničnom mestu Suruču u julu je poginulo 30 mladih, pretežno Kurda, u oktobru je u Ankari u sanducima završilo sto učesnika jednog mirovnog mitinga, a u decembru u centru Istanbula, između Aja Sofije i Plave džamije, poginulo je jedanaest nemačkih turista.

Predsednik Erdogan je posle najnovijeg terorističkog napada u Ankari otkazao posetu Azerbejdžanu, gde je trebalo danas da putuje.

„Mi ćemo sada sa još većom odlučnošću nastaviti da se borimo protiv terorista, protiv ’piona’ kao i onih snaga koje stoje iza ovih napada”, istakao je on. Adresa ove poruke je više nego jasna i odranije poznata: predsednik Erdogan i premijer Davutoglu često optužuju pripadnike PKK i sirijske Kurde da su teroristi i da su figure u rukama predsednika Rusije i Sirije Vladimira Putina i Bašara el Asada.

U Ankari ne mogu da oproste svojim NATO saveznicima, pre svega SAD, koji sarađuju sa sirijskim Kurdima pošto se u toj zemlji istinski bore protiv pripadnika Islamske države. Premijer Davutoglu iznova poziva Belu kuću da se konačno opredeli između Turske – prijatelja i strateškog saveznika u regionu – i kurdske terorističke grupe.

(www.serb.rs)