Turska: 11 napada za 12 meseci

turska-napadi-serb.rs

Kako smo prestali da vidimo tudju patnju ? (foto:www.arabnews.com)

Istanbulski aerodrom pogođen je trostrukim samoubilačkim napadom u kojem je ubijeno najmanje 36 ljudi.

Sledi lista napada koji su se dogodili u poslednjih 12 meseci u Turskoj.

8. juna 2016: šest ljudi je ubijeno u napadu automobilom-bombom na sedište policije u Miđatu, na jugoistoku zemlje. Za napad su preuzeli odgovornost pobunjenici iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

7. juni 2016: 11 ljudi, uključujući šest policajaca, ubijeno je u napadu automobilom-bombom na autobus s policajcima u Bejazitu, istorijskoj četvrti Istanbula. Za napad je tri dana kasnije preuzela odgovornost grupa „Jastrebi za oslobođenje Kurdistana“ (TAK), radikalna grupa bliska PKK-u kojeg je prvobitno za napad optužio predsednik Redžep Tajip Erdogan.

31. mart 2016: sedam policajaca je ubijeno i 27 civila ranjeno u napadu automobilom-bombom u Dijarbakiru, glavnom gradu u većinski kurdskom jugoistoku. Za napad je preuzela odgovornost grupa YPG, vojno krilo PKK.

19. mart 2016: četiri turiste su poginula u Istanbulu (jedan Iranac i troje Izraelaca, od kojih je dvoje imalo i američko državljanstvo), a 36 je ranjeno u napadu bombaša-samoubice koji se digao u vazduh u poznatoj aveniji Istiklal. Turske vlasti smatraju da je za to odgovorna Islamska država.

13. mart 2016: 35 osoba je ubijeno i više od 120 ranjeno u napadu automobilom-bombom u centru Ankare, za koji je preuzela odgovornost grupa TAK, radikalna disidentska grupa PKK.

17. februar 2016: 28 mrtvih i oko 80 ranjenih u eksploziji automobila-bombe koji je vozio samoubica u centru Ankare. Za napad čija meta su bila vojna vozila, odgovornost je preuzela grupa TAK.

14. januar 2016: šest mrtvih – jedan policajac i pet civila, u eksploziji automobila-bombe kod centralne policijske stanice 30 kilometara od Dijarbakira. Za to je odgovornost preuzeo PKK koji se izvinio za smrt civila.

12. januar 2016: Poginulo je 12 nemačkih turista u samoubilačkom napadu u istorijskom centru Istanbula, Sultanhametu. Napad za koji su vlasti optužile Islamsku državu, izveden je blizu Aja Sofije i Plave džamije, najfrekvetnijih mesta za turiste u gradu.

10. oktobar 2015: 103 mrtva i više od 500 ranjenih u dvostrukom samoubilačkom napadu ispred Glavne železičke stanice u Ankari tokom prokurdskog skupa. Taj napad, najteži po broju mrtvih koji se dogodio na teritoriji Turske, vlasti su pripisale Islamskoj državi.

20. juli 2015: 34 mrtva i oko stotinu ranjenih u napadu u Suruču, kod granice Sirije, čija meta su bili mladi kurdski aktivisti. Napad je pripisan je Islamskoj državi.

(www.serb.rs)