Turci bombarderima na Kurde, opet eksplozija u Turskoj

kurdi-isis-turska-serb.rs

Kurdi se bore protiv islamske države dok ih Turska bombarduje (foto:ekurd.net)

Turski vojni avioni bombardovali su kampove zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, javili su danas turski mediji.

Bombardovanje je izvršeno noćas, posle bombaškog napada u centru Ankare u kom je 28 ljudi poginulo, a na desetine ranjeno. Veruje se da je pogođena grupa od 70 ekstremista PKK.

U eksploziji koja se dogodila danas kada je konvoj vojnih vozila išao od Dijarbakira ka Bingolu, za koju turske vlasti optužuju sirijske Kurde, poginulo je najmanje sedam turskih vojnika.

Turske vlasti za jučerašnji napad u Ankari upiru prstom u sirijske Kurde, premijer Turske Ahmet Davutoglu preti da će se osvetiti kurdskim pobunjenicima, a lider sirijskih Kurda negira da je njihova Partija demokratskog jedinstva (PDJ) odgovorna za napad u Ankari i dodaje da je taj napad sličan ranijim bombaškim napadima koje je izvodila Islamska država.

Turski provadin list „Jeni Šafak“ je objavio da je Sirijac, identifikovan na osnovu otisaka prstiju, izvršio bombaški napad u centru Ankare.

List nije naveo izvor za ovu vest koju zasad nije moguće potvrditi, napomenuo je Rojters.

Bombaš je, prema navodima lista, identifikovan kao Salih Nedžar za kog se veruje da je u Tursku ušao sa izbeglicama iz Sirije.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnji napad, ali bezbednosni turski zvaničnici navode da postoje indicije da iza toga stoje kurdski ekstremisti iz zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Bezbednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, veruju međutim da iza eksplozije stoji Islamska država, dodaje britanska agencija.

Eksplozija u centru Ankare je izazvana bombom podmetnutom u automobil koja je aktivirana kada je tuda prošao kombi koji prevozi vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

selo-irak-kurdi-turska-bombardovanje-serb.rs

Kurdsko selo u Iraku uništeno Turskim bombama (foto:www.todayszaman.com)

Portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Omer Čelik napisao je na Tviteru da je da ta eksplozija u blizini parlamenta, zgrada vlade i vojnog generalštaba, predstavlja „akt terorizma“.

Zbog ovog napada turski premijer Ahmet Davutoglu odložio je planirani put u Brisel.

(www.serb.rs)