Švedska vraća obaveznu vojsku

Švedska zastava (foto:mainz-evangelisch-stadtkirchenarbeit.de)

Švedske vlasti saopštile su da će obavezno služenje vojske, ukinuto 2010. godine, biti ponovo uvedeno od leta 2017. kao odgovor na razvoj bezbednosne situacije sa ponovnim naoružavanjem susedne Rusije.

„Vlada želi da ima stabilniji način regrutovanja i da poveća našu vojnu sposobnost jer se bezbednosna situacija promenila“, rekao je ministar odbrane Peter Hultkvist za švedsku agenciju TT.

Prema predlogu zakona koji vlada treba da usvoji u četvrtak obavezno služenje vojske biće ponovo uvedeno ovog leta za sve Šveđane rođene posle 1999. godine i trajaće 11 meseci.

Osigurano je da predlog bude usvojen u parlamentu pošto su konsenzus o tome postigli levičarska vlada i opozicija desnog centra.

Švedska koja nije imala oružani sukob na svojoj teritoriji više od dva veka 2010. je ukinula vojnu obavezu, uvedenu prvi put 1901.

Oko 13.000 mladih švedskih vojnika treba da bude regrutovano od 1. jula 2017. ali samo njih 4.000 će biti izabrano prema motivaciji i sposobnostima i pozvano da služi svake godine od 1. januara 2018.

Švedska nije članica NATO, ali učestvuje u programu Partnerstvo za mir, pokrenutom 1994. da razvije saradnju Alijanse i zemalja koje nisu članice.

Po pitanju odbrane ona je vrlo bliska svom susedu Finskoj, koja sa Rusijom deli granicu dugu 1.340 kilometara. Te dve zemlje su odvojeno sa SAD 2016. potpisale sporazume o vojnoj saradnji.

(www.serb.rs)