„Superkalašnjikov“

ak 400-kalašnjikov-rusija-serb.rs

AK 400 Kalašnjikov (foto:viettimes.vn)

Proizvođač oružja „Kalašnjikov“ ponudio je ruskim „Alfa“ specijalnim jedinicama najmoderniju automatsku pušku koja nadmašuje svo prethodno oružje tog tipa.

Reč je o puški AK-400, koja je daleko superiornija od poznatog modela AK-47 i „umetničkog dela AK-12“, kako stručnjaci nazivaju ovaj model „kalašnjikova“. Prednosti novog modela ogledaju se pre svega u pogledu preciznosti i disperzije, izjavio je jedan od zvaničnika ruske vojske za list „Izvestia“.

„AK-400 nam je prezentovana krajem 2015. godine na sastanku koji je organizovala bezbednosna služba predsednika Putina“, kaže on.

Prema njegovim rečima, AK-12, iako ima sjajnu reputaciju, ne zadovoljava apetite i potrebe elitnih jedinica ruske vojske u potpunosti.

“AK-12 je savršeno oružje za pešadiju, padobrance i izviđače. Specijalnim snagama je potrebno kompaktnije oružje, koje s jedne strane neće biti inferiorno u odnosu na AK-12, a s druge strane bude znatno prigodnije za operacije poput upada u zgrade, autobuse, avione, vozove…”, dodaje on.

Sagovornik lista „Izvestia“ nije želeo da daje previše detalja vezanih za novo oružje. Sve što je rekao je da je dužina nove puške oko 940 milimetara, i da je teška oko tri kilograma.

Ruski list je naveo i da će novi „kalašnjikov“ imati tzv. „teleskopsku opciju“, odnosno mogućnost da se smanji ukoliko je prostor u kome se koristi skučen, poput automobila ili lifta.

(www.serb.rs)