Sudska pobeda novinara koji je otkrio „vašingtonsku depešu“

Igor-Mekina-serb.rs

Igor Mekina (foto:commons.wikimedia.org)

Viši radni i socijalni sud u Ljubljani doneo je, posle gotovo osam godina od početka procesa, pravosnažnu presudu u korist Igora Mekine, nekadašnjeg urednika spoljnopolitičke redakcije ljubljanskog „Dnevnika“ i utvrdio da je nezakonit otkaz koji je dobio u ovom listu posle objavljivanja tzv. „vašingtonske depeše“.

Ovaj dokument slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, sadržao je instrukcije američke vlade Sloveniji u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova od trenutka kada službena Ljubljana, 1. januara 2008. godine, bude preuzela predsedavanje Evropskom unijom. Bio je to popis zadataka koje su slovenačke diplomate, tadašnji politički direktor slovenačkog MSP Mitja Drobnič i tadašnji slovenački ambasador u SAD Samjuel Žbogar (sadašnji specijalni predstavnik EU na Kosovu), dobili od Stejt dipartmenta tokom razgovora sa najvišim američkim zvaničnicima održanog krajem 2007. godine, u vezi sa slovenačkim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Navode iz ovog dokumenta ekskluzivno su objavili krajem januara 2008. godine ljubljanski “Dnevnik”, gde je Igor Mekina bio urednik, ali i “Politika”, u kojoj je kao dopisnik radila njegova supruga Svetlana Vasović-Mekina. Objavljivanjem depeše otkriveno je, između ostalog, da je Stejt dipartment tražio da Slovenija prva prizna Kosovo kao nezavisnu državu, kao i da Priština proglasi nezvavisnost baš u nedelju kako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, na očekivani ruski zahtev, ne bi mogao da se sastane.

Navodi iz ovog dokumenta, ustvari, pokazali su na koji je način Vašington, uz podršku brojnih članica Evropske unije, planirao da sprovede priznavanje jednostrane nezavisnosti Kosova i kako su diplomatski potezi Slovenije u tom smeru bili dirigovani i unapred dogovoreni sa najvišim američkim zvaničnicima. “Vašingtonska depeša”, inače, nije bila označena nijednim stepenom tajnosti, što je tadašnji ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel nazvao propustom svojih saradnika.

Igor Mekina je, nesporedno posle objavljivanja depeše, napisao i komentar “Laži vazala” u kojem je osudio kršenje međunarodnog prava u slučaju ovako najavljenog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i podaničku politiku svoje zemlje. Reakcija koja je usledila posle objavljivanja “vašingtonske depeše” bila je burna – više od 300 diplomata na inicijativu slovenačkog MSP-a potpisalo je peticiju smatrajući da su obelodanjivanjem dokumenta ugroženi nacionalni interesi zemlje, a novinarski bračni par Mekina provučen je kroz medijsko blato.

(www.serb.rs)