Sud SAD proglasio Iran krivim za 11. septembar

Napad na Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine. (foto:articles.latimes.com)

Pošto Iran nije mogao dokazati da nije pružao pomoć devetnaestorici terorista koji su napali Njujork i Vašington, Američki sud je zaključio da se ova država mora smatrati odgovornom za napad na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Stoga je on obavezao Iran da isplati više od 10,5 milijardi dolara kompenzacije porodicama poginulih u napadima 11. septembra 2001. godine na njujorške Kule-bliznakinje.

Kako prenosi Blumberg, odluku je doneo okružni sudija Njujorka Džordž Denijels. Presuda se odnosi i na napad na zgradu Pentagona u Vašingtonu, a Amerikanci bi hteli da porodicama žrtava bude isplaćeno 7,5 milijardi dolara, a preostale tri – osiguravajućim kompanijama.

Sudija Denijels je ocenio da Iran nije mogao da se opravda, to jest – da dokaže da nije pružao pomoć devetnaestorici terorista koji su napali Njujork i Vašington. Amerikanac je iz ovoga izveo zaključak da je Teheran taj ko treba da snosi odgovornost za štetu pričinjenu u ta dva napada u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Među teroristima koji su optuženi za napade nije bilo nijednog jedinog građanina Irana. Čak petnaestorica su bili građani Saudijska Arabije, dvoje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a po jedan osumnjičeni bio je iz Egipta i Libana.

Za organizatora je proglašen Osama bin Laden, koji nikakve veze sa Iranom i nikada nije imao. Potpuno je nedokaziva bilo kakva povezanost njegove Al Kaide sa zvaničnim Teheranom.

Amerikanci su sve svalili na Iran čak uprkos tome što je opšte poznato da je Al Kaida sunitska organizacija, sa kojom šiitski Iran ima, blago rečeno, nimalo prijateljske odnose. Ne postoji takođe ni jedno svedočanstvo da je Iran bilo kako sarađivao sa Al Kaidom ili da joj pružio finansijsku ili organizacionu podršku.

Uprkos svemu ovome, advokati porodica žrtava zatražili su da Iran bude označen kao krivac za 11. septembar 2001.g., tvrdeći da postoje podaci koji pokazuju da su zvanična lica Irana navodno neposredno učestvovala u planiranju terorističkog akta i da su pomogla u uvežbavanju kidnapera aviona.

Te „nove podatke“ je obezbedilo troje prebega iz Irana čiji identitet nije otkriven sve do danas.

(www.serb.rs)