Stupio na snagu prekid vatre u Siriji

sirija-primirje-serb.rs

Da li je moguće primirje? (foto:debata.pravda.sk)

Prekid vatre stupio je na snagu u Siriji kako je to dogovoreno na osnovu američko-ruskog plana za koji su se zaraćene strane obavezale da će ga poštovati.

Rusija je ranije danas saopštila da su sve strane za to spremne, dok je Turska izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sporazumom o primirju između snaga sirijske opozicije i zvaničnog Damaska koji su predložili Vašington i Moskva.

Sirijska opozicija je saopštila da će poštovati primirje, ali je izrazila veliku zabrinutost zbog nedostatka jasnog mehanizma za primenu tog sporazuma.

Glavna sirijska opoziciona grupa je juče saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre u Siriji „tokom dve nedelje”, dok je sirijska vlada u utorak objavila da je prihvatila uslove sporazuma o prestanku neprijateljstava.

Vlada je saopštila da će obustaviti oružane operacije, ali da će „nastaviti sa antiterorističkim naporima” protiv Islamske države (ID), Al Kaide i njenih ogranaka, koje su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji su SAD i Rusija objavile u ponedeljak.

Sirijska vlada je u saopštenju naglasila značaj zapečaćivanja granica i zaustavljanja spoljne podrške oružanim grupama, kao i „sprečavanja tih organizacija da jačaju svoje kapacitete ili da menjanju svoje položaje, kako bi se izbegao raskid sporazuma”.

Primirje se ne odnosi na Islamsku državu, al Nusra front i druge terorističke organizacije.

(www.serb.rs)