Šta se zaista dogodilo u Turskoj

turska-neuspeli-puč-serb.rs

Civili lojalni režimu napadaju vojnike koji su pokušali da preotmu vlast. (foto:www.independent.co.uk)

Pokušaj vojnog udara u Turskoj, prvi neuspešan, nakon četiri uspešna prethodnih decenija, propao je zahvaljujući pre svega podršci koju je predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio od turskog naroda i međunarodne zajednice, ocenjuju danas svetski mediji.

Mediji u prvi plan stavljaju činjenicu da se takav ishod noćašnjeg haosa na ulicama Istanbula i Ankare, mogao očekivati budući da pučisti nisu uspeli da uhapse nosioce vlasti.

Ispostavilo se, naime, tačnim da je pokušaj puča izveo deo, kako je rekao Erdogan, nelegalnih vojnih snaga, ali se o njihovim imenima zasad samo špekuliše.

Sada sledi realizacija obećanja turskog predsednika Erdogana koji se rano jutros obratio narodu na aerodromu Ataturk rekavši da će glavni akteri puča platiti skupu cenu.

Bilans noćašnjih nereda u većim gradovima Turske je više od 60 mrtvih I mnogo ranjenih I preko 1.500 uhapšenih.

Očekuje se sada, smatraju svetski mediji, da, kada Erdogan konsoliduje vlast, započne žetok obračun sa onima koji budu označeni kao vinovnici puča I svih onih koji su to podržavali.

Strani mediji javljaju da će propast puča u Turskoj ojačati poziciju Erdogana,koji je, kako se navodi, dovoljno dugo na vlasti da je uspeo da izmeni „krvnu slike vojske” I potčini sebi najvažnije vojne strukture.

A dobio je I podršku naroda koji je na njegov poziv noćas izašao na ulice sa turskim zastavama I pokušao da onemogući pučiste u njihovim namerama.

Ipak, mediji I poznavaoci prilika u Turskoj, koja se već duže vreme suočava sa teškom migrantskom krizom I terorizmom, ukazuju das u noćašnji događaji pokazali da je tursko društvo podeljeno, te da Erdogan očito ima protiv sebe snage koje protive njegovoj politici.

Podseća se na Erdoganov odnos prema medijima, društvenim mrežama, pa I nekim njegovim najbližim saradnicima kakav je bivši premijer I prvi čovek stranke Ahmet Davutoglu, koji se nedavno povukao sa svih položaja.

Mnogi su to protumačili kao pokušaj Erdogana da zemlju uvede u predsednički sistem vlasti.

Procenjuje se da su Erdoganovi neprijatelji u Turskoj među intelektualnom elitom, a da ga podržava srednji I onaj siromašniji sloj ljudi pretežno verski opredeljen, jer kako se ukauzje masa koja se noćas našla na ulicama kao podrška predsedniku bila je dobro organizovana pre svega preko džamija.

Upravo ta podeljenost društva ne isključuje mogućnost ponavljanja sličnog, jer, kako tvrde poznavaoci prilika, „nikad nije gotovo, dok ne bude gotovo”.

Ono što je izvesno, nakon što konsoliduje vlast, Erdogan će pokrenuti hapšenja, tužbe, procesuiranja I stroge kazne za pučiste koji će, kako se očekuje, najverovatnije biti optuženi za izdaju.

Erdogan je noćas dobio podršku Vašingtona, Berlina, Moskve, Brisela, koji podržavaju demokratski izabranu vlast.

Ambasador BiH u Turskoj, inače, bivši novinar Hajrudin Somun je za bosanske medije komentarisao stanje u toj zemlji dan posle pokušaj puča rekavši da je dobro što udar nije uspeo jer je samo još to „falilo Turskoj” posle migrantske krize I terorističkih napda. Somun je, međutim, rekao da se u ovom trenutku postavlja pitanje kako će Turska izgledati nakon poslednjih događaja, prenosi Tanjug.

(www.serb.rs)