„Srba u BiH pre rata bilo 600.000, sada samo 56.500“

miodrag-linta-serb.rs

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta (foto:www.blic.rs)

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da su poražavajući rezultati popisa u BiH.

Kako kaže, prema popisu od predratnih skoro 600.000 Srba, na teritoriji Federacije BiH sada živi 56.500 njih, odnosno pola miliona Srba manje u odnosu na predratni period.

Linta smatra da to pokazuje da su Srbi tokom rata masovno proterani iz svojih kuća a da od završetka rata vlasti u Federaciji BiH vode politku „cementiranja etničkog čišćenja Srba“ tako što sprečavaju masovniji povratak.

Linta tvrdi da su Srbi konstitutivan narod samo na papiru, dok se u stvarnosti njihova prava krše, a njihova imovina sporo ili nikako ne obnavlja.

„Posebno je kritično stanje u najvećim gradovima, poput Sarajeva, Tuzle, Zenice, ali i u drugim mestima gde retki Srbi nemaju gotovo nikakvu mogućnost za zaposlenje, a često su izloženi fizičkim i verbalnim napadima“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Linta navodi da u opštinama gde se vratio značajan broj Srba, federalna i kantonalna vlast sprečavaju ekonomski razvoj tog područja, što, prema njegovim rečima, dovodi do sve većeg iseljavanja srpskih povratnika.

„U mnogim opštinama srpska deca ne mogu da uče nacionalnu grupu predmeta i ćirilicu, jer je prema postojećem zakonu neophodno da u razredu bude 18 učenika srpske nacionalnosti“, naveo je Linta.

(www.serb.rs)