Slovačka skuplja potpise za referendum o istupanju iz NATO i EU

Slovakia-serb.rs

Slovačka (foto ilustracija:en.wikipedia.org)

Slovačka desnica, „Narodna stranka naša Slovačka“ počela je prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma o istupanju Slovačke iz EU i NATO, prenose agencije.

To je saopštio lider stranke, predsjednik regionalnih vlasti Banske Bistrice Marijan Kotleba.

Peticije su dve, pošto, kazao je Kotleba, ima ljudi koji žele da istupe iz „zločinačke organizacije“ – kako je nazvao NATO, ali bi želeli da Slovačka ostane u „tamnici naroda“ – kako je nazvao EU.

„Potpise ćemo prikupljati odvojeno. U idealnom slučaju bila bi dva referenduma. Ta naša aktivnost ne samo da je potrebna i legitimna, već još daje prostor za opštedruštvenu debatu o istinskim koristima i manama članstva Slovačke u EU i NATO“, rekao je Kotleba na konferenciji za novinare u Parlamentu.

Za raspisivanje referenduma potrebno je da se na svakoj od peticija prikupi po 350.000 potpisa.

Slovački ekstremisti se plaše da bi referendum o „Slegzitu“ i izlasku iz NATO mogao da propadne ne samo zato što Slovaci ne bi rekli „Da“, već što bi ga ignorisali, kao sve referendume do sada, osim onog kada su ogromnom većinom glasali za ulazak u EU.

Kotleba je kazao da njegova stranka želi da se promeni i spusti prag neophodnog odziva od makar 50 odsto registrovanih birača da bi referendum važio.

(www.serb.rs)