Saudijska Arabija: Prekid odnosa sa Iranom, diplomatama rok od 48 sati

iran-saudiska arabija-rivalitet-tenzije-serb.rs

Saudijska Arabija prekida odnose sa Iranom (foto:www.cnn.com)

Saudijska Arabija saopštila je danas da prekida odnose sa Iranom zbog upada u saudijsku ambasadu u Teheranu, a osoblju iranske diplomatske misije dat je rok od 48 sati da napuste zemlju

Ovaj potez predstavlja pogoršanje diplomatskih odnosa dva regionalna rivala posle pogubljenja šiitskog sveštenika Nimr al Nimra u Saudijskoj Arabiji, preneo je Rojters.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel el Džubeir izjavio je na konferenciji za novinare da je osoblju iranske diplomatske misije dat rok od 48 sati da napuste zemlju.

Džubeir je istakao da Rijad neće dozvoliti da Islamska Republika ugrozi bezbednost sunitske kraljevine.

Saudijska Arabija pogubila je juče 47 ljudi osuđenih za terorizam, uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanih „arapskim prolećem”.

Njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

Iranski demonstranti upali su rano jutros u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnevni što je Rijad pogubio istaknutog šiitskog sveštenika.

Demonstrati, koji su se u znak protesta okupili ispred ambasade, upali su u zgradu i počeli da pucaju, nakon čega ih je policija udaljila, javila je iranska novinska agencija ISNA.

Na fotografijama koje su se pojavile na Tviteru vide se delovi unutrašnjosti saudijske ambasade u plamenu i uništeni komadi nameštaja.

Iranska Revolucionarna garda zapretila je „teškom osvetom” saudijskoj sunitskoj kraljevskoj dinastiji zbog pogubljenja Nimra, koga Rijad smatra teroristom, ali koji je u Iranu slavljen kao zagovornik prava marginalizovane šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji.

Nimr, najglasniji kritičar saudijske dinastije među šiitskom manjinom, važio je za lidera mlađih šiitskih aktivista koji više ne tolerišu neuspeh starijih, umerenijih lidera u postizanju ravnopravnosti sa sunitskim stanovništvom.

Iako su većina od 47 muškaraca, koliko ih je ubijeno u najvećem masovnom pogubljenju u Saudijskoj Arabiji u poslednjim decenijama, činili suniti osuđeni zbog napada Al Kaide u toj kraljevini pre 10 godina, slučaj Nimra i još trojice šiita, koji su optuženi za umešanost u pucnjavu na policiju, privukao je najviše pažnje u regionu i šire.

Ovim potezom su, izgleda, pokopane sve nade da će pojavljivanje zajedničkog neprijatelja u obliku Islamske države dovesti do zbiližavanja među vodećim regionalnim sunitskim i šiitskim muslimanskim silama, koje podržavaju suprotne strane u ratovima koji trenutno besne u Siriji i Jemenu, zaključuje britanska agencija.

(www.serb.rs)