Sastanak Putina i Asada u Moskvi

putin-asad-moskva-serb.rs

Sa sastanka Putina i Asada foto:www.rtve.es

„Snage sirijske vlade su, uz našu podršku iz vazduha, prešle sa odbrane na napad i oslobodile deo svoje teritorije koja je bila pod kontrolom džihadista“, rekao je ruski ministar odbrane

MOSKVA – Rusija će nastaviti da pruža vojnu podršku sirijskoj vladi u njenoj borbi protiv militanata iz Islamske države, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Snage sirijske vlade su, uz našu podršku iz vazduha, prešle sa odbrane na napad i oslobodile deo svoje teritorije koja je bila pod kontrolom džihadista“, rekao je Šojgu, a prenela agencija Interfaks.

„Planiramo da nastavimo sa pružanjem podrške legalnim vlastima u Siriji i da stvorimo preduslove za razrešenje tog konflikta“, istakao je ruski ministar.

Sirijski predsednik Bašar al Ašad stigao je sinoć u iznenadnu posetu Moskvi, gde je sa ruskim domaćinom Vladimirom Putinom u četiri oka razgovarao o borbi protiv terorističkih grupa u Siriji, nastavku ruskih vazdušnih udara u toj zemlji i različitim aspektima bilateralnih odnosa.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Asad je detaljno izvestio ruskog lidera o situaciji u Siriji i planovima režimskih snaga.

Rojters prenosi da je Asad sinoć doputovao u iznenadu posetu Moskvi kako bi zahvalio Putinu što je pokrenuo vazdušne udare na islamističke militantne aktiviste u Siriji i time sprečio „još tragičniji scenario“.

„Pre svega sam želeo da izrazim ogromnu zahvalnost celom rukovodstvu Ruske Federacije za pomoć koju pružaju Siriji“, rekao je Asad Putinu, prema transkriptu koji je objavio Kremlj.

„Da nije bilo vaših akcija i odluka, terorizam koji se širi regionom zahvatio bi mnogo veću oblast i još bi se više raširio“, istakao je sirijski lider.

(izvor-Novosti)