SAD šalje u Evropu velike količine naoružanja

apač-ah-64e-US-serb.rs

Helikopter AH-64 „apač“ (foto:www.army-technology.com)

Vojska SAD će dopremiti na stari kontinent veliku količinu naoružanja, ali će broj vojnika ostati 30.000.

Komandant snaga SAD u Evropi Ben Hodžis izjavio je da američka vojska planira da pošalje veću količinu naoružanja u Evropu, ali da će broj vojnika ostati na nivou od 30.000 ljudi, saopštava agencija Blumberg.

Na stari kontinent planirano je da stignu tenkovi M1 „abrams“, helikopteri AH-64 „apač“ i UH-60 „blek houk“. Pokrenuta je i inicijativa da se rasporedi i 30-milimetarski topovi na oklopnim transporterima. Topovi će omogućiti da se poveća vatrena snaga za likvidaciju žive sile u slučaju direktnog konflikta, saopštila je agencija.

Američka vojska planira da potroši oko 25 miliona dolara na snage za specijalne namene, koje mogu obučavati vojsku saveznika i učestvuju u misijama. Osim toga, Pentagon računa na intenziviranje obrade i predaje podataka vazdušnog izviđanja između članova NATO-a.

M1A1-Abrams-serb.rs

Tenk M1A1 Abrams (foto:www.fprado.com)

Tokom zajedničkih vojnih vežbi biće odrađena kamuflaža i razmeštanje snaga na teritoriji evropskih država. Brojnost američkih vojnika u Evropu ostaće na nivou 30.000 ljudi.

Komandant je dodao da je otvoreni sukob sa Rusijom „malo verovatan“ i da nije u interesima SAD da se poveća rizike takvog razvoja događaja.

(www.serb.rs)