Ruski PVO sistemi strah i trepet za američke avione

s-400-rusija-serb.rs

Protivavionski raketni sistem S 400 (foto:www.zerohedge.com)

Časopis „Nešenel interes“ pokušao je da predstavi kako bi se razvijao sukob napadačkih i odbrambenih snaga – američkih „nevidljivih“ lovaca (F-35 i F-22) i protivvazdušne odbrane Rusije.

Ruske rakete koje mogu da nose bojeve glave, usavršeni radari i sistemi koji pokušavaju da integrišu ogroman broj podataka radi moćne protivvazdušne odbrane – to su sredstva koja će u budućnosti dovesti do razdvajanja zapadnih vazduhoplovnih snaga u dva smjera“, smatra analitičar Centra za vojno-pomorsku analizu Majk Kofman.

Kada se takvi sistemi nađu u rukama Kine, Irana i drugih regionalnih država, u zapadnom vojnom vazduhoplovstvu doći će do razdvajanja na avijaciju sposobnu da se provuče kroz složene protivničke PVO sisteme, kao što su, na primer „nevidljivi avioni“, i avijaciju za bombardovanje, poput aviona koji izvode napade na položaje terorista, izjavio je stručnjak u intervjuu za „Nešenel interes“.

Tehnologija „stelt“ ne čini avione nevidiljivima za radare, a ruski PVO uređaji S-300, S-400 i S-500 mogu da pronađu slabo vidljive avione poput F-22 ili F-35. Dugotalasne radare je, međutim, lako pronaći i uništiti, navodi analitičar.

Moskva se aktivno bavi rješavanjem ovog problema. Sada se testira niz tehnologija, prije svega se razrađuje mreža integrisanih radara koji mogu da procijene položaj aviona iz raznih tačaka, dodaje Kofman.

Sposobnost da se vidi avion ili njegov dio je dobra, ali je glavno da se postigne garantovana preciznost u pogađanju cilja“, navodi ekspert.

Prema mišljenju analitičara, vremenom će prednost „stelt“ tehnologije“ biti sve manje očigledna, a ona sama neće pojeftiniti.

Prije ili kasnije Moskva će pronaći rješenje za ’nevidljivi’ problem i beskonačni ciklični sukob ofanzivnog i odbrambenog naoružanja će se nastaviti. To je samo pitanje vremena“, zaključuje Majk Kofman.

(www.serb.rs)