Ruski predlog reformi u Siriji

Crveni trg Moskva (foto:www.srbijadanas.com)

Rusija želi da se sirijska vlada i opozicija dogovore o pokretanju procesa ustavnih reformi u narednih 18 meseci, posle prevremenih predsedničkih izbora, pokazuje nacrt dokumenta u koji je uvid imao Rojters.

MOSKVA – Rusija želi da se sirijska vlada i opozicija dogovore o pokretanju procesa ustavnih reformi u narednih 18 meseci, posle prevremenih predsedničkih izbora, pokazuje nacrt dokumenta u koji je uvid imao Rojters.

Predlog koji je Rusija satavila pre međunarodnih razgovora o Siriji ove nedelje, ima osam tačka, koje ne isključuju učešće predsednika Bašara al Asada u izborima, za šta njegovi neprijtelji tvrde da je nemoguće, ako se želi mir.

„Izabrani predsednik će imati funkcije glavnog komandanta oružanih snaga i kontrolu nad posebnim uslugama i spoljnom politikom“, navodi se u dokumentu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov je kazao da Moskva izlazi sa „različitim idejama i predlozima“, iako je insistirao da to ne predstavlja čvrst plan.

U dokumentu se navodi da bi se sirijske strane složile sa takvim koracima na budućoj konferenciji, koju bi organizovale UN i dodao da reformske procese ne bi predvodio Asad, već kandidat, prihvatljiv za sve strane.

Novinska agencija TAS S prenela je da je Bogdanov negirao da je Rusija napravila zvanični dokument, već da je reč samo o idejama.

(www.serb.rs)