Ruski lovci šeste generacije biće noćna mora NATO-a

Sukhoi T-50 (foto:errantibus.blogspot.com)

Ruski ratni avioni šeste generacije izvodiće borbene operacije i u sastavu bespilotnih „jata“, izjavio jedan od rukovodilaca ruskog vojnog koncerna „Radioelektronske tehnologije“ Vladimir Mihejev.

Kako je nešto ranije objavila državna novinska agencija TASS, ruske „šestice“ imaće verziju sa pilotima i bespilotnu. Koncern i za jednu i za drugu pravi sistem za radioelektronsku borbu iako će se ti avioni pojaviti tek između 2022. i 2025-te godine.

Mihejev je posebnu pažnju poklonio upotrebi „šestica“ i otkrio: „Osnovni princip primene tih aviona biće u „jatima“. Oni će kolektivno rješavati borbene zadatke. U svakom „jatu“ će jedan ili dva aviona imati pilota (posadu), a ostali će biti bespilotni. Tačnije, u svakom će biti po pet do deset bespilotnih aparata. Svako „jato“ će imati glavni, vodeći avion, a dalje će po hijerarhiji ići letelice-izvršioci koje će rješavati neki od zadataka. Na primjer: nanošenje udara po ciljevima na zemlji, borba sa protivničkim avionima ili izviđanje“.

Mihejev takođe otkriva da će bespilotne „šestice“ štititi avione sa posadom i da će „jata“ moći da međusobno razmenjuju avione, da ih pozajmljuju jedna drugim.

Prema njegovim riječima, to će se događati kada jedno „jato“ – koje od drugog može biti udaljeno i 1.000 kilometra – iz bilo kojih razloga izgubi avione. Tada će drugo „jato“ – bez slijetanja – da pošalje u pomoć jednu, dvije ili tri svoje letjelice.

Mihejev naglašava da će bespilotne verzije imati veće mogućnosti od „šestica“ sa posadom.

„Bespilotna „šestica“ moći će da razvija brzine 4-5 maha i biće u stanju da ulazi u bliski kosmos i da se potom na određenom mjestu opet vrati u atmosferu. Ti avioni će imati osobine i mogućnosti koje će čovjeka u nekim situacijama činiti nepotrebnim i suvišnim teretom“, kazao je on.

(www.serb.rs)