Ruski embargo ojadio bugarske farmere

hrana-izvoz-serb.rs

Ima li mesta za naš izvoz ? (foto:plus.google.com)

Gubici poljoprivrednika u Bugarskoj zbog ruskog embarga na uvoz hrane dostigli su 300 miliona leva (167 miliona dolara), izjavila je ministarka poljoprivrede Desislava Taneva, u intervjuu bugarskom državnom radiju.

„Gubici su uglavnom povezani s padom cena proizvoda obuhvaćenih zabranom”, rekla je Taneva, dodajući da je Sofija zainteresovana za obnavljanje odnosa i povratak na tradicionalna tržišta u najkraćem mogućem roku, ali to ne može da učini samostalno, već samo kao deo Evropske unije, prenosi Raša tudej (RT).

Moskva je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji u avgustu 2014, zbog njene navodne vojne angažovanosti u istočnoj Ukrajini i zbog vraćanja Krima u sastav Ruske Federacije, navodi RT.

Ruski embargo se odnosi na uvoz mesa, kobasica, povrća, voća, mlečnih proizvoda, kao i ribe i morskih plodova. U junu prošle godine, predsednik Vladimir Putin produžio je embargo za dodatnih godinu dana.

Međunarodne sankcije protiv Moskve uključuju zabranu kreditiranja velikih ruskih državnih banaka, odbrambenih i naftnih kompanije, kao i pojedinaca bliskih Kremlju.

Brisel je takođe uveo zabranu na isporuke oružja i vojne opreme Rusiji, vojne tehnologije, kao i tehnologije koja može da se koristi i u mirnodopske i u vojne svrhe (dual-use), hi-teh opreme i tehnologije za proizvodnju nafte, podseća Raša tudej.

(www.serb.rs)