Rusija postigla svoj glavni cilj u Siriji

Ruski Suhoj Su-30 sleće u bazu u Siriji (foto:www.rt.com)

Ruske vojne operacije u Siriji su bile uglavnom uspešne a njihova cena relativno niska, preneo je Rojters, pozivajući se na ocene američkih analitičara koji su želeli da ostanu anonimni.

Tri meseca od početka vojne intervencije u Siriji, ruski predsednik Vladimir Putin je postigao svoj glavni cilj stabilizovanja vlade Bašara Asada i mogao bi još godinama da vodi vojne operacije ovog intenziteta uz relativno mali trošak, rekli su američki vojni analitičari britanskoj agenciji, prenosi Tanjug.

Ove ocene su u suprotnosti sa tvrdnjama američkog predsednika Barak Obame i njegovih glavnih saradnika da je Putin krenuo u loše zamišljenju misiju podrške Asadu, koju će teško moći sebi da priušti i koja će verovatno propasti, podseća Rojters.

„Mislim da je nesporno da je Asadov režim, uz rusku vojnu podršku, danas u boljem položaju nego ranije,” izjavio je jedan zvaničnik američke vlade koji je želeo da ostane anoniman.

Od kada je kampanja počela 30. septembra Rusija je imala minimalan broj žrtava i spremno pokriva troškove operacije koje analitičari procenjuju na 1-2 milijarde dolara. Rusija finansira rat iz redovnog godišnjeg vojnog budžeta koj iznosi oko 54 milijarde dolara, rekao je jedan američki obaveštajac.

Putin je rekao da intervencija ima za cilj stabilizaciju Asadove vlade i podršku u borbi protiv Islamske države.

Ruski generalštab: Povećana pomoć sirijskim snagama i opoziciji

Ruski generalštab saopštio je danas da su ruske snage pojačale vazdušne udare kao pomoć antiterorističkoj ofanzivi sirijske vojske i patriotskih opozicionih snaga, preneo je Sputnjik.

Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj rekao je da su ruske snage za tri dana izvele 164 poletanja tokom kojih je pogođeno 556 terorističkih meta u Siriji.

Rudskoj je rekao da ruski avioni pomažu opozicionim Sirijskim demokratskim snagama u ofanzivi na grad Raku, koji se smatra glavnim gradom Islamske države.

Grupa Sirijske demokratske snage je alijansa kurdskih, arapskih, asirskih i drugih snaga koja je osnovana u oktobru, navodi Sputnjik.

Pored toga, ruski avioni izveli su 17 vazdušnih udara kao pomoć sirijskim opozicionim snagama koje se bore protiv islamista kod grada Palmira, dodao je Rudskoj.

 

(www.serb.rs)