Rusija najavila nove operacije u Siriji

rusko-sirijska-koalicija-serb.rs

Rusko-sirijska koalicija ilustracija (foto:astillasderealidad.blogspot.it)

Rusija je obećala da će nastaviti sa podrškom vladinim snagama u Siriji u borbi protiv „terorizma”, u trenutku kada ključna opoziciona grupa poručuje da će podržati predloženo primirje samo ako pristalice režima obustave vatru.

Svetske sile se zalažu za prekid neprijateljstava, čime bi se otvorio put za obnovu pregovora o okončanju rata u Siriji gotovo pet godina od njegovog početka.

Moskva je saopštila da su pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija zakazani za subotu odloženi do daljnjeg, što je podstaklo nove zabrinutosti da li primirje može da bude primenjeno, naveo je AFP.

Ruski i američki zvaničnici sastali su se u petak u nastojanju da dogovore detalje predloženog prekida vatre, ali kokretni predlozi tek treba da budu forumulisani.

Šef sirijske opozicione grupe Visoki komitet za pregovore (HNC) saopštio je da će opozicija pristati na privremeno primirje samo ako pristalice režima obustave vatru, prenosi Tanjug.

 

Asad: Prekid vatre može, ako ga teroristi ne zloupotrebe

bashar-al-asad-sirija-serb.rs

Predsednik Sirije Bašar el-Asad (foto:www.nspm.rs)

DAMASK – Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da „teroristi” ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

„Mi smo rekli da smo spremni da zaustavimo vojne operacije, ali ovo pitanje tiče se mnogo važnijih faktora…kao što je sprečavanje terorista da to iskoriste da poprave svoje pozicije”, rekao je Asad, a preneo zvanični onlajn medij za sirijsko predsedništvo.

On je dodao da svako primirje mora da obezbedi da „druge države, posebno Turska, budu sprečene da šalju još terorista i oružja, ili bilo kakvu vrstu logističke podrške”

 

(www.serb.rs)