Rusija besna, povlači sve diplomate iz Ukrajine?

moskva-2-serb.rs

Moskva (foto:bumsportmusic.com)

Moskva razmatra opcije odgovora na pokušaj ukrajinske obaveštajne službe da organizuje diverzije na Krimu. Među mogućnostima je i raskid diplomatskih odnosa.

List „Izvestija“ piše da bi Moskva mogla zatvoriti rusku Ambasadu u Kijevu i vratiti sve diplomate.

„Jedna od mogućih opcija oštrog odgovora mogao bi biti raskid diplomatskih odnosa. U Moskvi razmatraju ovu opciju. Ipak, poslednju reč će dati šef države, koji će doneti odluku na osnovu sakupljenih podataka“, navodi izvor lista.

„Što se tiče raskida diplomatskih odnosa — to je prerogativ šefa države. Međutim, Moskva mora da revidira odnose sa Kijevom uzimajući u obzir poslednje događaje“, objasnio je ruskom listu zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov.

Ukrajinske vlasti još nisu prihvatile kandidaturu za novog ambasadora, interese Moskve u zemlji predstavlja privremeni poverenik Sergej Toropov.

Federalna služba bezbednosti Rusije navela je da je sprečila izvođenje terorističkih napada na Krimu, koje je pripremalo Ministarstvo odbrane Ukrajine.

FSB je objavilo i ime jednog od organizatora napada. Prilikom hapšenja terorista, ubijen je jedan pripadnik FSB-a, dok je jedan vojnik bio žrtva otvaranja vatre sa teritorije Ukrajine.

Nakon toga ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da se sve vojne jedinice rasporede na granicu sa Krimom i Donbasom.

Moskva je potom pozvala partnere da pokažu razumnost i da postignu da Kijev prestane stalno da provocira,navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

(www.serb.rs)