Rusija: Amerika izgubila osećaj za stvarnost

Ministarstvo inostranih poslova Ruske federacije (foto:www.nspm.rs)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je nove američke sankcije protiv Sirije i Rusije, optužujući Vašington da je „potpuno izgubio osećaj za realnost“.

„Proširivanje američkih sankcija protiv Rusije u trenutku krvavih napada u Ankari i Berlinu kada svi treba da budemo ujedinjeni protiv terorističke pretnje, svedoči o američkom potpunom gubitku osećaja za realnost„, navodi se u saopštenju.

Američke vlasti saopštile su u petak da su na crnu listu stavile šest sirijskih ministara, među kojima za finansije Mamuna Hamdana i nekoliko predstavnika ruske banke Tempbank zbog „uloge u nasilju koje su počinile snage sirijskog predsednika Bašara el Asada“.

Na spisku se nalaze guverner sirijske Centralne banke Dureid Durgam, ministar energetike Ali Ganem kao i sirijska aviokompanija Šam Vings (Cham Wings).

Sirijski zvaničnici se nalaze na listi američkog Ministarstva finansija koje zamrzava njihovu imovinu i onemogućava im poslovanje u SAD.

Nove kaznene mere uvedene su dan nakon što je sirijska vojska proglasila potpuno preuzimanje kontrole nad istočnim delom Alepa koji je od 2012. godine bio u rukama pobunjeničkih snaga i odakle je od 15. decembra pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta evakuisano 35.000 civila i pobunjenika.

(www.serb.rs)