„Recept za mir u Evropi – „obuzdati“ akcije NATO“

nato-vs-russia-serb.rs

Rusija i NATO, sastanak nakon dvije godine ( ilustracija foto:qmagazine.ro)

Vojni zvaničnici su prvi put nakon dugo vremena učestvovali na sednici Saveta Rusija-NATO, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

„Specifičnost sednice je to što su prvi put nakon dugo prekida u njoj učestvovali vojni zvaničnici“, rekao je Gruško novinarima. Rusija ne predstavlja pretnju za NATO. Mere koje je NATO usvojio na samitu u Varšavi imaju konfrontacioni karakter i predstavljaju povratak hladnom ratu. Smatramo ove mere nepotrebnim, kontraproduktivnim. One nose konfrontacioni karakter, slabe evropsku, regionalnu bezbednost i vraćaju nas ka šemama osiguranja bezbednosti iz vremena hladnog rata“, rekao je Gruško novinarima, nakon sednice Saveta Rusija—NATO u Briselu.

Prema rečima Gruška, Rusija ne predstavlja opasnost za članove Alijanse i nije zainteresovana za konfrontacioni model koji se nameće Rusiji.

Odluke NATO-a pretvaraju zemlje Istočne Evrope u odskočnu dasku za vojno širenje, a u njihove odnose sa Rusijom se uvodi vojna dimenzija, izjavio je Gruško.

„Opasnost je u tome što konfrontaciona politika napravljena na osnovu mitske pretnje Rusije danas dobija formu vojnog plana i vojnih priprema u blizini naših granica. Teritorija istočno-evropskih članica Alijanse pretvaraju se u odskočne daske za vojno širenje i vojno-politički pritisak na Rusiju“, rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, „prema nama i istočno-evropskim zemljama se uvodi vojna dimenzija koje nikad nije bilo“.

Put ka stabilizaciji u odnosima Rusije i NATO-a ne leži u kozmetičkim merama poverenja, već u smanjenju vojne aktivnosti, naglasio je on.

„On leži, pre svega, u zamrzavanju vojnog širenja koje trenutno izvode zemlje NATO-a u blizini ruskih granica, smanjenju vojnih aktivnosti i kasnije povlačenju već raspoređenih jedinica u svoje baze“, rekao je Gruško.

On je naglasio da je Rusija spremna za predmetne konsultacije na vojnom nivou o bezbednosti letova u baltičkom regionu.

Svi članovi Saveta Rusija—NATO su priznali da nema alternative političkom rešavanju krize u Ukrajini.

(www.serb.rs)