Putnički avion pao na jugu Rusije, nema preživelih

Istražitelji na mestu nesreće (foto:www.latestcanada.com

Stradalo 46 ruskih državljana i 16 iz drugih zemalja – „Flajdubai” ne smatra da je u pitanju bio teroristički čin, prenosi Blumberg – Pronađene obe crne kutije – Osiguranje „Flajdubai” od 500 miliona dolara za porodice žrtava

Poginulo svih 55 putnika i sedam članova posade putničkog aviona koji je leteo iz Dubaija prema jugu Rusije poginuli su kada se letelica srušila prilikom drugog pokušaja sletanja na aerodrom u Rostovu na Donu, objavili su ruski zvaničnici, a preneo Rojters.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je da je „boing 737-800” loukost aviokompanije „Flajdubai” pao noćas u tri sata i 50 minuta po lokalnom vremenu, kao i da su u avionu najvećim delom bili Rusi.

„Avion je pao na tlo i raspao se. Prema preliminarnim podacima, bilo je 55 putnika i sedam članova posade. Svi su poginuli”, navedeno je u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Avion je pao u okviru aerodromskog područja, oko 250 metara pre početka piste, a ruski mediji navode da su bili loši uslovi vidljivosti.

Guverner regiona Rostov Vasili Golubjev rekao je državnoj televiziji da je u avionu bilo sedmoro dece.

Uzrok pada „boinga” pilotska ili tehnička greška

Ruski istražni komitet saopštio je danas da su najverovatniji uzroci pada putničkog aviona greška pilota ili tehnička greška, prenose ruske agencije.

„Trenutno razmatramo dve glavne teorije o padu aviona u Rostovu na Donu: grešku pilota povezanu sa lošim vremenskim uslovima ili tegničku grešku”, navodi novinska agencija Interfaks pozivajući se na predstavnicu Istražnog komiteta Oksanu Kovrižnaja

Pronađene obe crne kutije

Na mestu pada Boinga 737-800 u blizini Rostova na Donu, u kojem su poginule 64 osobe, pronađene su obe crne kutije, saopštile su ruske vlasti.„Pronađene su obe kutije i danas će biti odlučeno kada će biti započeto dešifrovanje.

Tada će biti jasno šta se desilo sa avionom: ili je greška pilota, ili su meteorološki uslovi”, izjavila je savetnica ruskog ministra transporta Žana Terehova.

Putin: Pružiti pomoć porodicama poginulih

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih u avionskoj nesreći na jugu Rusije i poručio da je priroritet pružiti pomoć svima koji su izgubili svoje voljene, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da je guverner Rostova Vasili Golubjev i ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov podneli Putinu izveštaj o istrazi sa lica mesta, preneo je Rojters.

Guverner je rekao da će porodica svake žrtve dobiti milion rubalja, što je oko 14.800 dolara.

(www.serb.rs)