Putin: Rusija razvija oružje koje može probiti raketni štit SAD

Vladimir Putin

Vladimir Putin (foto:www.theguardian.com)

Rusija će se suprotstaviti američkom programu raketne odbrane razvijanjem novog ofanzivnog oružja koje može probiti raketni štit, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je na sastanku u Sočiju o odbrambenom razvoju rekao da razvijanjem odbrane od balističkih projektila Vašington želi da „neutrališe” rusku stratešku nuklearnu odbranu i da dobije „odlučujuću vojnu superiornost”.

On je rekao da će Moskva reagovati razvijanjem „udarnih sistema koji mogu da probiju svaku raketnu odbranu”.

Kremlj je više godina protestovao zbog američkog raketnog štita, izražavajući bojazan da bi to moglo da presreće ruske interkontinentalne nuklearne projektile, čime se podriva njena nuklearna odbrana.

Vašington je odgovorio da raketni štit ima za cilj da odbije pretnju iz zemalja kao što su Iran i Severna Koreja i da neće moći da se bori protiv ruskog nuklearnog arsenala.

Putin je danas rekao da su SAD nastavile da rade na raketnom štitu uprkos sporazumu Irana sa svetskim silama kojim je ograničen njegov nuklaerni program.

„Tako da su reference na iransku i severnokorejsku nuklearnu raketnu pretnju služile samo za prikrivanje pravih planova i njihov pravi zadatak je da se neutralizuje nuklearna moć drugih nuklearnih sila…. Rusije posebno”, rekao je Putin.

Putin je dodao da bi Rusija u budućnosti takođe mogla da počne da radi na razvoju sopstvenog sistema raketne odbrane, ali da je fokus sada na radu na udarnom oružju.

On je dodao da je ruska odbrambena industrija u prethodne tri godine napravila i isprobala više oružja koja bi se mogla upotrebiti protiv višeslojnog odbrambenog raketnog sistema.

(www.serb.rs)