Putin: Odnosi sa SAD pogoršani, ali to nije bio naš izbor

Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin (foto:akhbarelyom.com)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je zvanična Moskva zabrinuta zbog pogoršanja rusko-američkih odnosa, ali je istakao da to nije bio izbor Rusije.

„Zabrinuti smo zbog pogoršanja odnosa, ali to nije bio naš izbor, mi to nikad nismo željeli. Suprotno od toga, mi želimo da imamo prijateljske odnose sa SAD, tom sjajnom zemljom i vodećom privredom“, rekao je Putin na ekonomskom forumu u Moskvi, a prenio je sajt RT.

On je, komentarišući aktuelne loše odnose sa SAD, naveo da bi Amerika trebalo da počne da se ponaša kao ravnopravni partner i da poštuje ruske interese, umjesto što pokušava da Moskvi diktira uslove u cilju poboljšanja stanja.

Kao primjer nepoštovanja, Putin je pomenuo da je Rusija uvučena u američku predsjedničku kampanju.

On je naveo da su i kandidatkinja Demokrata Hilari Klinton i Republikanaca Donald Tramp koristili anti-rusku retoriku da bi postigli političke poene.

„Oni su Rusiju učinili prioritetnom tačkom čitave kampanje. Svi pričaju o Rusiji. To nam možda laska, ali samo djelimično. Svi učesnici kampanje koriste anti-rusku retoriku i tako truju odnose između naše dvije države“, rekao je ruski predsjednik i istakao: „To je loše za obije naše zemlje, kao i za međunarodnu zajednicu.“

Putin je dodao i da su napad na humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija u blizini sirijskog grada Alepa prošlog mjeseca, za koji je Vašington okrivio Moskvu, zapravo izveli pripadnici jedne od terorističkih grupa koje su prisutne na tom području.

Cilj francuskog predloga o Siriji razbuktavanje stanja

Ruski predsednik optužio je danas Francusku da je proteklog vikenda namerno iznela predlog o Siriji u UN iako je znala da će Rusija na taj predlog uložiti veto, i nagovestio da je Francuska delovala po želji SAD, javile su agencije.

„Predložili su rezoluciju za koju su znali da neće proći… kako bi nas naveli da uložimo veto. A zašto? Zato što je taj prijedlog bio usmjeren na razbuktavanje situacije i podsticanje histerije u vezi sa Rusijom“, rekao je Putin na investicionoj konferenciji u Moskvi.

On je optužio francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Mark Eroa da je pogazio obećanja dato tokom posjete Moskvi prošlog četvrtka te da je ignorisao ruski prijedlog rezolucije i „okrivio Rusiju za smrtonosne grijehe“ u Siriji.

Putin je, takođe, nagovjestio da Francuska služi interesima SAD koje, kaže on, koriste tu histeriju u predsjedničkoj kampanji koja je u toku.

„Ne znam da li se to poklapa sa interesima evropskih zemalja“, dodao je ruski predsjednik.

Istovremeno, francuski premijer Manuel Vals osudio je danas u francuskoj Skupštini, kako je rekao, „opstrukciju Rusije koja se ne može opravdati“, nakon što je Moskva stavila veto na francuski predlog rezolucije u UN o obustavljanju vazdušne kampanje u Siriji, javljaju francuski mediji.

„Nastavićemo da razgovaramo sa Rusijom i njenim čelnicima, ali ne uzalud…kako bismo pronašli mirno rešenje“, rekao je Vals.

On je dodao da je „Rusija velika zemlja i, pošto ima svoju odgovornost, proizišlu iz prošlosti, Francuska je poziva da svoju odgovornost preuzme“.

Vals je ukazao na mučnu situaciju u Alepu pod bombama „gdje su stanovnici pod opsadom i izgladneli, a ratni zločini u toku“.

„Ono što se dešava je tragedija, a za tu tragediju je neko odgovoran… To je režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koga podržavaju Rusija i Iran“, istakao je on.

Francuski premijer je naglasio da Francuska primirje smatra hitno potrebnim kako bi se napokon omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći četvrtima pod opsadom, evakuacija ranjenih i pružanje nužne medicinske pomoći.

„Nemamo prava na nemoć, ne možemo da podržavamo masakr nad civilima, namerno bombardovanje bolnica, ne možemo da stojimo skrštenih ruku i da samo izražavamo žaljenje zbog toga“, zaključio je Vals.

(www.serb.rs)