Putin i Orban s reči na dela – Rusi u komšiluku

putin-orban-serb.rs

Ruski predesednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban (foto:www.euractiv.com)

Rusko ministarstvo industrije i trgovine saopštilo je da pregovara sa zvaničnom Budimpeštom oko zajedničke proizvodnje ruskih vagona i tramvaja u Mađarskoj.

Tokom posete Mađarskoj, ruski ministar za industriju i trgovinu Denis Manturov sastao se sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom i premijerom Viktorom Orbanom.

“Razgovorali smo detaljno o zajedničkoj proizvodnji ruskih vagona”, rekao je Manturov, dodajući da je i ruska kompanija koja proizvodi vagone učestvovala u pregovorima.

Prema rečima ruskog ministra, projekat bi podrazumevao nabavku opreme u Mađarskoj i Istočnoj Evropi.

“Trenutno razmatramo mogućnost izrade zajedničkih ponuda kako bi nastupali na tenderima na Bliskom istoku i Severnoj Africi, odnosno u Egiptu“, rekao je Manturov.

Rusija i Mađarska imaju bliske industrijske veze u oblasti saobraćaja, elektronike i farmaceutskih proizvoda, istakao je ministar.

Prošlog meseca, ruski predesednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban, potpisali su nekoliko sporazuma tokom sastanka u Budimpešti.

Putin je tada rekao da Rusija gleda na Mađarsku kao na strateškog partnera i da će nastaviti zajednički da rade na korisnim projektima. Na sastanku je rečeno i da Budimpešta želi saradnju sa Moskvom.

(www.serb.rs)